Business Internaţional

Dificila sarcina de a transforma o banca intr-o institutie viabila

18.06.2003, 00:00 15

O multime de banci din Rusia care au fost initial institutii adiacente grupurilor financiar-industriale formate in anii '90 se detaseaza in prezent de aceste grupuri ce le-au creat, cautand noi surse de finantare.
De asemenea, grupurile au depins intr-o masura din ce in ce mai mare de creditele externe, nemaiavand practic nevoie de banci pentru imprumuturi ieftine, pentru a-si plasa banii sau pentru unele servicii de intermediere.
Drept urmare, au ramas din ce in ce mai multe banci cu capital adecvat pe termen scurt, dar ducand lipsa de capital pe termen lung. Din acest motiv, aceste banci incearca sa acumuleze capital de pe piata, devenind publice.
Pentru ca o banca sa fie listata la bursa, insa, aceasta trebuie sa aiba o reputatie buna. Sarcina de a transforma o banca ruseasca intr-o structura viabila din acest punct de vedere este foarte dificila, fiind necesare decizii majore atat din partea bancii respective, cat si din partea guvernului.
Bancile trebuie mai intai sa dea dovada de transparenta pentru a convinge piata ca reprezinta o buna investitie.
Doug Gardner, director al diviziei ruse a grupului de servicii financiare Ernst&Young imparte potentialii investitor in trei grupuri majore.
"Investitorii individuali joaca un rol nesemnificativ pe piata Rusiei, neexistand cerere pentru ei. Lipsa generala de incredere a acestora in sistemul bancar ii va opri sa investeasca in banci.Aceasta mentalitate este dominanta, fiind necesare masuri serioase pentru a o schimba," declara Gardner.
Al doilea grup, al investitorilor institutionali, este sofisticat si intelege provocarile actuale: lipsa transparentei, probleme legate de guvernarea corporatista, instrastructura legislativa si concentratia de riscuri. "Acestia dispun de mijloace mai sigure de a investi pentru un profit mai mare", remarca Gardner.
Al treilea grup este cel al investitorilor internationali, care, conform lui Gardner, se tem de lipsa transparentei si concentratia de riscuri, cat si de mediu legislativ si de calitatea informatiilor financiare furnizate conform standardelor de contabilitate existente in Rusia.
Una dintre conditiile pe care o banca trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni mai transparenta este adoptarea standardelor internationale de contabilitate, banca centrala impunand in acest sens ca termen limita luna octombrie a anului 2004.
In prezent, sunt listate numai cateva banci, dar nu se desfasoara practic activitati de tranzactionare cu actiuni apartinand bancilor. Totusi, situatia se va schimba curand, conform lui Serghei Lobanov, purtator de cuvant al Uralsib, aflata in topul primelor 15 banci ale Rusiei.
"Listarea este o modalitate prin care o banca demontreaza ca este o entitate deschisa, ale carei activitati pot fi analizate de orice parte interesata," remarca Lobanov.
Mai importanta decat adoptarea acestor standarde este insa dezvaluirea structurii actionariatului unei banci, pas pe care principalele banci nu l-au facut decat recent, in unele cazuri socand opinia publica.
Oricat de dornice ar fi bancile sa fie listate, acestea nu pot schimba prea multe lucruri daca guvernul si banca centrala nu accelereaza reforma sectorului bancar.
Bancherii cred ca cea mai importanta masura ce ar putea fi luata de guvern ar fi in directia consolidarii acestui sector. De asemenea, guvernul va trebui sa ia masuri urgente si in alte directii pentru a spori increderea investitorilor.
In acelasi timp, banca centrala trebuie sa sporeaca efiecienta activitatilor de monitorizare a sectorului bancar, indreptandu-si de asemenea atentia asupra substantei tranzactiilor, si nu formei legale a acestora.
O sursa alternativa de capital pe termen lung a fost reprezentata de obligatiuni. Bancile din Rusia au emis pana acum obligatiuni in valoare de sute de milioane de dolari. Obligatiunile, spre deosebire de actiuni, permit unei banci sa atraga capital fara a ceda unor parti exterioare controlul asupra operatiunilor sale, desi transparenta este in acest caz mai scazuta. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO