Business Internaţional

Din saga Royal Dutch/Shell: Philip Watts nu a terminat inca

20.09.2004, 00:00 20



Atacul este cea mai buna forma de aparare. Sir Philip Watts, fostul presedinte de la Royal Dutch/Shell, a ripostat, joi, la ceea ce el considera o incalcare a drepturilor sale de catre FSA (Financial Services Authority- organismul care reglementeaza piata serviciilor financiare din Marea britanie), informeaza Financial Times.



Watts s-a plans Tribunalului de Piete si Servicii Financiare- organismul care are dreptul de a reexamina deciziile luate de FSA- ca drepturile sale au fost incalcate prin raportul publicat pe 24 august, o data cu o declaratie emisa de SEC (Securities and Exchange Commission, organismul regulator al pietei de capital din SUA). In raport era justificata hotararea de a amenda Shell Transport and Trading, divizia britanica a grupului petrolier, cu 17 milioane lire sterline (25 milioane euro), pentru scandalul rezervelor de petrol in care compania a fost implicata. Shell, se arata in raportul FSA, se face vinovata de un abuz "foarte grav" al pietei. Compania "a raportat pe piata rezerve si rate de inlocuire a rezervelor false si care au indus in eroare, in perioada 1998-2003 inclusiv".



In documentul publicat de FSA nu era pomenit numele lui Watts, dar fostul presedinte al grupului anglo-olandez sustine ca el putea fi identificat in cadrul lui. Avand in vedere ca el a fost persoana silita sa demisioneze in urma scandalului, un cititor atent ar putea face legatura intre criticile FSA si persoana lui Philip Watts.



Watts are doua nemultumiri. In primul rand, ca FSA nu i-a acordat dreptul legal de a verifica dovezile aduse impotriva companiei sale. De trei ori, in iulie si la inceputul lui august, firma sa de avocatura a incercat sa obtina informatii de la FSA, in legatura cu investigatiile impotriva Shell, dar fara succes.



In al doilea rand, sustine el, probele impotriva Shell sunt incorecte, iar el a actionat la vremea respectiva in mod adecvat si cu buna credinta.



Fostul presedinte al Shell a refuzat sa comenteze in detaliu acuzatiile pe care le aduce organismului de reglementare britanic. "Avocatii mei m-au sfatuit ca nu ar fi recomandabil sa discut in mod public problemele care fac obiectul acestei cereri".



Se pare ca aici este in joc mult mai mult decat reputatia personala. Financial Services Authority nu si-a incheiat cercetarile in ceea ce priveste scandalul Shell, iar avocatii lui Watts au dat de inteles ca este inca in curs si investigatia impotriva fostului presedinte. Documentul publicat de FSA, sustin ei, ar putea prejudicia acest caz, prin formarea unor pareri preconcepute.



Nu este clar in ce fel va reactiona tribunalul, cand plangerea inaintata de Watts va ajunge in fata curtii. Dar miscarea fostului sef al Royal Dutch/Shell evidentiaza doua probleme care ar putea aparea pe fondul politicii mai agresive promovate de organismul de control britanic.



FSA incearca, in primul rand, sa creasca gradul de responsabilizare al managerilor de varf din sectorul serviciilor financiare, si nu numai, pe motivul ca acest fapt va conduce la respectarea unor practici corporatiste mai bune. Organizatia a inceput sa amendeze persoane in posturi de conducere, si a dat de inteles ca va apela la penalizari substantiale. Dar acuzarea paralela a companiilor si a directorilor respectivi poate crea complicatii juridice serioase.



In al doilea rand, FSA a anuntat recent ca isi va accelera procesul de investigare, care a fost calificat drept prea greoi. In raportul publicat pe 24 august, autoritatea se lauda cu "rapiditatea rezolvarii" cazului Shell (cercetarile au durat patru luni). Acum, Watts incearca sa intoarca afirmatia impotriva organizatiei, afirmand ca publicarea inainte de vreme s-a facut in detrimentul unei investigatii complete.



Potrivit Financial Times, cazul lui Sir Philip Watts nu va putea fi solutionat la fel de curand.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO