Business Internaţional

Directorii din Marea Britanie castiga de doua ori mai mult ca in 2001

30.10.2007, 19:26 12

Platile primite de directorii de top din Marea Britanie s-au dublat in ultimii cinci ani, diferenta salariala fata de restul angajatilor continand sa sporeasca in acest fel, conform datelor Incomes Data Services (IDS) citate de Bloomberg.
Salariul primit de directorii executivi ai companiilor incluse in cadrul indicelui FTSE 100 a atins in medie 3,17 milioane de lire sterline (6,5 milioane de dolari) pe an in septembrie, comparativ cu 1,5 milioane de lire sterline in 2001, conform datelor companiei londoneze de cercetare. Salariul unui angajat full-time a avansat cu 5.000 de lire sterline, pana la 30.000 de lire sterline pe an in aceeasi perioada.
Datele sporesc presiunile exercitate asupra guvernului laburist condus de primul-ministru Gordon Brown in sensul reducerii diferentei in crestere dintre bogati si saraci. Clasa de mijloc din Marea Britanie se restrange in conditiile in care companiile mentin limitele asupra majorarilor salariale acordate angajatilor, in timp ce bancherii si directorii de top primesc sume in crestere, conform sindicatelor si Joseph Rowntree Foundation, o organizatie de cercetare sociala.
"Aparitia unei noi clase de super-bogati, semi-detasati de restul societatii, reduce coeziunea sociala", arata Brendan Barber, director general in cadrul Trades Union Congress, ce reprezinta peste 7 milioane de salariati.
Platile acordate directorilor din cadrul celor mai importante 350 de companii din Marea Britanie au inregistrat o crestere de 9,3% anul trecut, conform studiului IDS, mai mult decat dublul cresterii anuale de 3,7% a mediei castigurilor inregistrate in trimestrul incheiat in luna august, conform unor cifre guvernamentale.
Primul-ministru britanic a limitat majorarile acordate angajatilor guvernamentali la 2% pe durata urmatorilor trei ani.
Cei din Confederatia Industriei Britanice, cel mai mare grup de lobby din sectorul afacerilor din Marea Britanie, sunt de parere ca directorii primesc plati pe masura performantelor si ca firmele trebuie sa plateasca mai mult pentru a retine talentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO