Business Internaţional

Disensiunile din UE pot determina dezmembrarea zonei euro

06.02.2004, 00:00 19



Morgan Stanley, prima banca de investitii din lume, a publicat un raport in care avertizeaza ca zona euro s-ar putea destrama din cauza disensiunilor la nivel politic privind Constitutia europeana si reglementarile Pactului de Stabilitate si Dezvoltare.



"Cred ca pietele ar trebui sa ia in considerare o probabilitate mai mare ca Uniunea Monetara Europeana (UME) si/sau Uniunea Europeana sa se desfiinteze candva in viitor; in ciuda costurilor asociate renuntarii la moneda euro, o tara ar putea ajunge la concluzia ca beneficiile reintroducerii monedei nationale ar depasi costurile", se spune in raport.



"Fara indoiala ca iesirea din UME va duce la costuri economice si politice pentru tara implicata. Din punct de vedere politic, retragerea din zona euro nu va fi vazuta bine de (fostii) parteneri si va conduce la o criza politica serioasa in Europa".



Din punct de vedere economic, statul respectiv va trebui din nou sa suporte costurile legate de conversiunea monedei sale nationale in euro. De asemenea, va reaparea riscul valutar in schimburile comerciale si in tranzactiile pe pietele de capital.



Raportul mentioneaza ca desi "beneficiile Uniunii Europene si a monedei euro sunt destul de importante pentru ca probabilitatea secesiunii sa fie foarte mica, nu putem neglija posibilitatea unei separari".



In ciuda avertismentelor, autorul raportului se arata optimist in privinta cresterii economice a statelor europene. El sustine ca "desi diversitatea ar trebui sa duca la competitie si crestere economica", "o Uniune Europeana diversificata nu este neaparat un lucru bun".





Contraatac



Raspunsul a venit prompt, chiar din partea lui Robert Mundell, considerat "parintele monedei unice europene". Acesta a afirmat pentru EUobserver ca nu exista nici un indiciu ca ar putea avea loc desfiintarea UME sau renuntarea la euro a unor state europene.



Este adevarat ca cele mai mari economii din Europa s-au confruntat cu probleme in ultima perioada de incetinire a cresterii economice, nereusind sa respecte limita de 3% din PIB prevazuta in Pactul de Stabilitate pentru deficitele bugetare ale statelor zonei euro. Mundell arata insa ca Germania, spre exemplu, a implementat masuri care vor stimula cresterea economica. "O reducere strategica a impozitului in prezent poate avea ca efect deficite bugetare mai mici in viitor", spune Mundell.



Castigatorul premiului Nobel pentru economie spune ca UE este un experiment unic in istorie si ca este normal sa existe disesnsiuni la nivel politic, avand in vedere si apropiata extindere a UE. Mundell spune ca nu ar fi surprins daca in urmatoarele luni nu se va cadea de caord aspra constitutiei europene. "Roma nu s-a construit intr-o zi, si nici Europa n-ar trebui sa se grabeasca".



In opinia lui Mundell, este mai probabil ca dolarul sa se prabuseasca, decat sa se dezmembreze UME, deoarece euro a castigat o importanta vitala pentru economiile care l-au adoptat. Euro va pierde teren in fata dolarului, pe masura ce economia americana se reface. Mundell estimeaza ca euro nu va mai atinge noi maxime fata de dolar, dar ca se va tranzactiona peste nivelul paritar, pe fondul cererii tot mai mari de euro din partea bancilor centrale si a sectorului privat.





Europa, un "outsider"



In prezent, dolarul s-a mentinut aproape de minimul ultimei saptamani fata de euro si de minimul ultimelor 40 de luni fata de yeni, tranzactionandu-se la 1,2546 dolari/euro si la 105,44 yeni/dolar.



Dolarul se va deprecia si mai mult, in cazul in care membrii Grupului celor sapte (G7) nu vor decide la sfarsitul acestei saptamani oprirea declinului monedei americane. Si este foarte posibil ca acest lucru sa se intample, deoarece exportatorii si oficialii europeni, frustrati de aprecierea puternica a euro, nu vor putea convinge usor administratia Bush sau bancile centrale asiatice sa-si schimbe pozitia. SUA lasa pietele sa stabileasca valoarea dolarului, tot mai mica, iar bancile din Asia au intervenit pentr a opri aprecierea propriilor monede fata de dolar.



"SUA si Asia au facut o echipa buna, in care Asia finanteaza relansarea economiei americane", spune Thomas Mayer, de la Deutsche Bank. "Asia si SUA sunt multumite. Cel care sta deoparte are probleme". Adica Europa. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO