Business Internaţional

Dobanzile mai mici netezesc drumul spre moneda unica

09.11.2001, 00:00 9



Sarabanda reducerilor de dobanzi demarata de Rezerva Federala americana inca din primele zile ale acestui an nu pare sa se finalizeze prea curand.

Dupa ce banca centrala a Statelor Unite a scazut chiar marti rata de referinta, analistii asteptau ieri ca si Bank of England si Banca Centrala Europeana sa adopte masuri similare. Ca de obicei, singura problema care se punea era marimea respectivei diminuari, respectiv un sfert sau jumatate de punct procentual.

Banca Centrala Europeana (BCE) s-a hotarat in sfarsit sa satisfaca cererile analistilor si investitorilor, ba chiar a depasit asteptarile acestora, scazand dobanzile cu 0,5%.

Rata de referinta a dobanzilor din cele 12 state ale zonei euro a ajuns in aceste conditii la 3,25%, cu un punct si jumatate mai mult decat valoarea de la inceputul anului.

In acest an, Banca Centrala Europeana a coborat numai de trei ori dobanzile si de patru ori de cand a inceput sa stabileasca o politica monetara comuna pentru toate statele din zona euro, in ianuarie 1999.

Diminuarea ratei inflatiei, cu toate ca valoarea nu este inca in limitele vizate de BCE, a lasat spatiu de manevra pentru conducerea bancii, in incercarea de a stimula o economie in declin.

Inflatia a sarit peste pragul-tinta de doua procente in urma cu 17 luni, iar Wim Duisenberg a mentionat cresterea preturilor drept principalul motiv pentru care a tinut dobanzile pe loc.

Totusi, se pare ca majorarea PIB al statelor din zona euro cu numai 0,1% in al doilea trimestru l-a convins pe Duisenberg sa scada dobanzile pentru a facilita accesul la credite al populatiei si al firmelor, stimuland astfel atat consumul, cat si investitiile, principalele motoare ale cresterii economice.

ai banca centrala a Marii Britanii le-a facut pe plac investitorilor, adoptand cea de-a saptea reducere a dobanzilor din acest an. Mai mult chiar, Bank of England a decis o modificare cu jumatate de punct procentual, rata de referinta ajungand astfel la 4%.

In acest moment, rata de referinta a ajuns la cel mai mic nivel din aproape patru decenii, adica din februarie 1964.

Modificarea dobanzii hotarata ieri este prima reducere cu 0,5% adoptata de banca centrala a Marii Britanii din februarie 1999, avand in vedere ca precedentele sase scaderi au fost toate cu cate un sfert de punct procentual.

Cea de-a patra economie mondiala se confrunta cu o stagnare a cresterii, productia industriala inregistrand in septembrie cel mai important declin din ultimii noua ani, in timp ce increderea consumatorilor britanici a ajuns luna trecuta la cel mai scazut nivel din acest an.

Exporturile statelor europene sunt pe o panta descendenta, in timp ce increderea consumatorilor, un indice urmarit cu foarte mare atentie de majoritatea analistilor, se prabuseste.

"Ne asteptam la o recesiune si chiar am putea fi deja in mijlocul ei", a declarat Heinrich Bohlmann, director financiar la Bremer Woll-Kaemmerei AG, o firma germana care se ocupa de procesarea lanii.

Economia americana, destinatia a 14% din exporturilor europene, s-a prabusit in al treilea trimestru, in timp ce comenzile din Germania au scazut la minimele ultimilor sase ani. In plus, pe fondul anuntarii unor noi serii de concedieri, populatia este din ce in ce mai precauta, limitandu-si cheltuielile de consum.

Companiile de pe intreg continentul european au anuntat in acest an planuri de renuntare la peste 420.000 de angajati, acest numar neincluzand cele 13.000 de persoane care vor ramane fara locuri de munca dupa colapsul Sabena.

"Increderea europenilor este foarte scazuta si se inrautateste", a afirmat Klaus Baader, economist la Lehman Brothers Holdings din Londra. "O relaxare a politicii monetare este utila, in conditiile in care inflatia nu este o problema in acest moment", considera analistul.

Investitorii erau ieri optimisti in ceea ce priveste reducerile de dobanda, astfel ca bursele europene au urcat ieri, dupa ce se prabusisera imediat dupa deschidere. Cei mai precauti jucatori au asteptat insa anuntarea deciziilor celor doua banci.

Cu toate acestea, indicele FTSE Eurotop 300 castigase 7,45 de puncte, la 9:00 GMT fiind cotat la 1.223,67. Indicele DAX al bursei din Frankfurt urcase cu peste 0,5%, pana la 4.888,31, CAC 40 era cotat la Paris la 4.517,67, in urcare cu 24,4 puncte, in timp ce bursa londoneza castigase 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO