Business Internaţional

Dolarul a urcat fata de euro la cel mai inalt nivel din ultimele patru luni

15.04.2004, 00:00 17



Dolarul a avansat ieri fata de yen si s-a tranzactionat in raport cu euro aproape de maximul ultimilor patru luni ca urmare a speculatiilor privind cresterea inflatiei in luna martie in SUA, pentru a patra luna consecutiva, facand tot mai probabila o majorare a ratei dobanzii de referinta, relateaza Bloomberg.



Un raport ce va fi emis azi de Departamentul American al Muncii va indica, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, o crestere cu 0,3% a preturilor la bunurile de consum de pe piata americana.



O serie de oficiali ai autoritatii monetare americane au declarat, inainte de publicarea acestui raport, ca este posibila o majorare a ratei de dobanda in cazul unei accelerari a inflatiei.



"Ne asteptam ca Fed-ul sa majoreze rata de referinta in luna august, iar acest lucru va stimula dolarul," a apreciat Mitul Kotecha, analist valutar la Credit Agricole in Londra. "Dolarul poate avansa fata de euro pana la 1,8050 $."



Moneda americana a urcat in sedinta de miercuri pana la nivelul de 1,1893 euro/$, cel ridicat de la sfarsitul lunii noiembrie al anului trecut, evolutia sa moderandu-se in cursul zilei catre valoarea de 1,1916$.



De asemenea, dolarul a urcat de la 106,27 yeni la 107,27 yeni.



"Ma astept ca dolarul sa castige teren pe tot parcursul verii," a declarat Haruhiko Kuroda, consilier financiar al premierului nipon Junichiro Koizumi.





Creste de doua saptamani



Moneda americana a castigat in ultimile doua saptamani 2,8% fata de yen, dupa o perioada de relativa constanta la inceputul anului si un declin de 9,7% in 2003. Fata de euro, dolarul a crescut in acest an cu 5,4%, desi in 2003 a suferit o depreciere de 17%.



Aceasta evolutie surprinzator de buna a dolarului, sustinuta de o serie de rezultate pozitive din diverse sectoare ale economiei americane, ii poate determina pe oficialii monetari sa recurga la o majorare a ratei de dobanda, aflata in prezent la nivelul de 1%.



Cu numai cateva zile in urma, presedintele Federal Reserve din San Francisco, Robert Perry, a apreciat ca aparitia tensiunilor inflationiste ar putea duce la majorarea ratei dobanzii de referinta pana in jurul valorii de 3,5%.



Pe masura ce economia continua sa se incalzeasca, stimulata de un consum dinamic, este foarte probabil ca si inflatia sa creasca, determinand reactia autoritatilor monetare.



Evolutia dolarului fata de yen, pe de alta parte, s-ar putea modera in zilele urmatoare, pe masura ce investitorii straini par tot mai dispusi sa achizitioneze active financiare japoneze. Din 31 martie, cand dolarul era la minima ultimilor patru ani, moneda americana a crescut cu 3,6%.



Investitorii straini au cumparat in anul fiscal incheiat pe 31 martie actiuni japoneze in suma de 14.000 mdl. yeni(133 mdl. dolari), semn al increderii tot mai mari in sectorul corporatist si in economia japoneza.





Americanii cheltuie mai mult



Mult asteptatul raport privind evolutia din luna martie a sectorului american de retail a confirmat tendinta de consolidare al economiei SUA.



Potrivit Departamentului American al Comertului, consumul a inregistrat in martie un avans de 1,8% fata de luna anterioara, de pasind de aproape trei ori cifra estimata de economisti.



Cauzele care au dus la acest dinamism al vanzarilor sunt legate de imbunatatirea situatiei pe piata fortei de munca - in martie au fost create 308.000 locuri de munca - dar si de nivelul redus al ratei de dobanda. Pe de alta parte, o majorare a dobanzii i-ar determina pe consumatori sa se imprumute si sa consume mai putin.



Avansul de 1,8% din martie a fost precedat de cresterea de 1% din luna februarie. Cresterea constanta a consumului - care contribuie cu doua treimi la PIB-ul Statelor Unite, este cel mai clar semn ca economia americana a intrat intr-o noua perioada de expansiune.



Un numar tot mai mare de banci si agentii fianciare au declarat in ultima perioada ca analizeaza foarte atent posibilitatea unei majorari a estimarilor privind cresterea economica a SUA din 2004.



JP Morgan, spre exemplu, a anticipat ca economia americana se va extinde, in primul trimestru al anului, cu o rata anualizata de 5%, fata de o crestere estimata inital la 4,5%.



Economistii au apreciat de asemenea ca politica fiscala generoasa aplicata de administratia Bush a avut o influenta decisiva asupra evolutiei pozitive a consumului.



Reducerile de taxe au totalizat, de la inceputul anului, aproximativ 140 de miliarde de dolari, cu 8% mai mult decat in aceiasi perioada a anului trecut.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO