Business Internaţional

Dolarul din ce in ce mai slab reduce puterea de cumparare a tarilor OPEC

Dolarul din ce in ce mai slab reduce puterea de cumparare a tarilor OPEC

Click pentru imaginea marita

25.07.2007, 17:27 67

Majorarea vanzarilor OPEC in Europa duce la agravarea problemei datorita aprecierii lirei sterline si a monedei unice europene, conform presei internationale.
"Cartelul este ingrijorat de continua depreciere a dolarului, avand in vedere faptul ca acest lucru are un impact semnificativ asupra puterii de cumparare a tarilor producatoare de petrol", a declarat Mohamed Bin Dhaen al Hamli, presedintele OPEC, in cadrul ultimei intruniri a consiliului.
O scadere de 10% a dolarului in raport cu principalele valute internationale ar determina o scadere cu 5% a puterii de cumparare a tarilor din Orientul Mijlociu potrivit lui Eric Chaney, economist in cadrul Morgan Stanley.
Tarile care nu fac parte din OPEC precum Egipt si Sudan se confrunta cu probleme similare celor din organizatie.
Dolarul american a atins o cotatie inferioara tuturor celor inregistrate in ultimele doua luni raportat la yen si s-a depreciat in raport cu 13 din cele mai tranzactionate 16 valute, pe fondul speculatiilor privind pierderile din creditele ipotecare subprime (acordate clientilor care nu pot obtine credite de pe piata principala) si reducerii cererii de bunuri in SUA, scrie Bloomberg. Scaderea s-a accelerat dupa ce dolarul a atins niveluri care au dus la ordine de vanzare a valutei. Dolarul a fost timp de 26 de ani mai slab cotat decat lira sterlina, si a ajuns la cel mai scazut curs de schimb din 1985, in raport cu valuta din Noua Zeelanda.
"Se pare ca exista un sentiment puternic de a scapa de dolari. Oamenii au inceput sa arate din ce in ce mai putina incredere pentru piata de credite americana", a spus Seiichiro Muta, director la UBS AG in Tokyo.
Dolarul a scazut la 120,41 yeni, cea mai mica cotatie din data de 16 mai, inainte de a inregistra 120,62 yeni la Londra de la valoarea de 121,41 pe care a avut-o in sedinta de ieri la New York.
De asemenea, dolarul a scazut raportat la lira sterlina, atingand valoarea de 2,0654 dolari comparativ cu o lira, cea mai mare depreciere din mai 1981.
Acesta s-a depreciat si in raport cu euro, ajungand la raportul de 1,3819 dolari pentru un euro, de la nivelul de 1,3807. Dolarul ar putea ajunge la 120,30 yeni si 1,3840 dolari la un euro in cursul zilei de astazi, a mentionat Muta.
Aprecierea valutei japoneze s-a accelerat dupa ce a atins 120,90 versus un dolar, nivel la care au aparut ordine de cumparare, a declarat Akihiro Tanaka, dealer la banca Resona din Tokio.
Tanaka a mai precizat ca yenul ar putea creste pana la 120,30. Yenul s-a apreciat in raport cu cele mai tranzactionate 16 valute, pe fondul speculatiilor ca pierderile cauzate de creditele ipotecare subprime vor determina investitorii sa reduca bunurile riscante obtinute din imprumuturi ieftine in Japonia, acest joc fiind numit carry trade.
Fata de valuta omoloaga din Noua Zeelanda, moneda americana a fost cel mai slab cotata de cand valuta asiatico-pacifica a fost tranzactionata liber in urma cu 22 de ani, ajungand la 81,10 centi.
Dolarul australian a inregistrat o cotatie de 88,63 de centi americani, cea mai inalta valoare inca din februarie 1989.
Ben Bernanke, presedintele Fed, a declarat in fata Congresului, saptamana trecuta, ca vor fi pierderi importante la imprumuturile proprietarilor de imobiliare care au contractat credite de pe piata secundara.
"Slabiciunea pietei de credite ar putea avea impact asupra altor piete financiare si va face presiuni asupra dolarului. Aceasta stagnare pe piata imobiliarelor si impactul asupra consumatorilor ii ingrijoreaza pe oameni", a declarat Satoru Ogasawara, analist si economist la Credit Suisse Group din Tockyo.
Dolarul s-ar putea deprecia si mai mult in doua saptamani, obtinandu-se pentru un euro 1,40 dolari, mentioneaza Ogasawara.
Rata de referinta a Bancii Centrale din Sua s-a mentinut neschimbata de cand autoritatile au ridicat-o la 5,25% in iunie 2006, in timp ce Banca Angliei a ridicat ratele de cinci ori, ajungand la 5,75%.
In Japonia rata dobanzii este de 0,5%, cea mai scazuta din economiile principale ale lumii. Rata de referinta este de 11,50% in Brazilia, 8% in Noua Zeelanda si 6,25% in Australia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO