Business Internaţional

Dolarul prinde curaj pe fondul evolutiilor pozitive ale economiei americane

13.04.2004, 00:00 18



Dolarul s-a apreciat ieri fata de euro pentru a treia zi consecutiv, anticipand raportul pozitiv privind evolutia din luna martie a segmentului american de retail, noteaza Bloomberg.



Un raport ce va fi emis azi de Departamentul American de Comert va indica, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, o crestere cu 0,7% a vanzarile din segmentul de retail din SUA.



Evolutia monedei americane a fost influentata si de declaratiile presedintelui Federal Reserve din San Francisco, Robert Perry, care a apreciat ca aparitia tensiunilor inflationiste ar putea duce la majorarea ratei dobanzii de referinta pana in jurul valorii de 3,5%.



"Economia americana a inceput sa prinda viteza, fapt care va determina Fed-ul sa renunte la politica ratelor joase ale dobanzii," a afirmat un analist financiar. "Dolarul va fi privit cu mai mult optimism."



In sedinta de luni dolarul a urcat usor la 1,2082 $/euro, nivel cu mult sub minima de 1,29 $/euro atinsa cu cateva luni in urma. In ultimul trimestru, dolarul a avansat cu 5,6% fata de moneda europeana. Yenul japonez s-a depreciat la randul lui fata de dolar, atingand valoarea de 106,17yeni/euro.



Tranzactiile valutare au fost luni mai putin intense ca de obicei, ca urmare a faptului ca pietele din Australia, Europa si Hong Kong au fost inchise cu ocazia sarbatorilor.



Intr-un interviu acordat ziarului San Francisco Chronicle, Robert Perry a estimat ca inflatia se va incadra, pe parcursul anului viitor, in intervalul de 1% - 1,5%. Oficialul Fed a precizat ca majorarea a dobanzii pana la nivelul de 3,5% va surveni in cazul in care inflatia va fluctua in intervalul 1% - 2%.



Ultima reducere a dobanzii de referinta, pana la nivelul curent de 1% - jumatate din dobanda stabilita de Banca Centrala Europeana, a fost operata in luna iunie a anului trecut.



O serie de date statistice similare vor fi emise in cursul saptamanii curente de guvernul italian. Analistii se asteapta la o diminuare a consumului si a productiei industriale, pentru a treia luna consecutiv.





Europa ezita



"E mai putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa majoreze ratele de dobanda decat sa le reduca," a declarat Noriyoshi Tsunoda, analist in cadrul Mizuho Corporate Bank din Tokio. "Dolarul poate avea de castigat din urma anticiparii jocului dobanzii."



Daca se va atinge nivelul de 1,1980 euro/$, declinul monedei europene se va accentua rapid deoarece la acest prag au fost date mai multe ordine de vanzare de tipul "stop-loss" - ordine ce minimizeaza pierderea in cazul in care pretul unei devize depaseste un prag critic.



Un numar de 71 de investitori, analisti si strategi valutari, intervievati de Bloomberg, au recomandat cumpararea si detinerea de dolari in detrimentul monedei europene, pe fondul semnelor tot mai clare privind redresarea economiei americane si a inbunatatirii situatiei pe piata fortei de munca.





Petrolul se scumpeste din nou



Pretul petrolului pe bursa de marfuri din New York a crescut la inceputul saptamanii pana la maximul ultimilor doua saptamani, ca urmare a majorarii de catre Agentia Internationala a Energiei (IEA) a estimarilor privind nivelul consumului mondial de petrol din acest an.



Consumul zilnic de benzina si motorina, alaturi de alte produse petroliere, va urca in 2004 cu 1,7 milioane de barili, pana la 80 de milioane de barili, cel mai mare avans din 1997 si pana in prezent. Potrivit IEA, principalii actori ai acestei evolutii vor fi Statele Unite si China.



La bursa din New York petrolul era tranzactionat luni la 37,28 $, in crestere cu 14 centi.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO