Business Internaţional

Donald Trump vrea să aducă Wall Street-ul la Casa Albă. Pe lista sa scurtă de oameni care ar urma să-i ocupe poziţiile din cabinet se regăsesc de la puternici şefi de companii, prieteni apropiaţi, miliardari şi investitori de pe Wall Street, până la foşti oponenţi ai acestuia

Donald Trump vrea să aducă Wall Street-ul la Casa...

Autor: Ştefan Stan

10.11.2016, 17:22 1506

Primul pas a fost câştigarea alegerilor. Acum Donald Trump, noul preşedinte ales al Statelor Unite, trebuie să îşi alcătuiască un cabinet de miniştri şi ”secretari”, care să asigure guvernarea Americii. Printre candidaţii de pe lista scurtă se află mulţi susţinători ai acestuia şi prieteni de pe Wall Street, miliardari, investitori sau şefi puternici de companii, care ar urma să dea credibilitate platformei electorale a lui Trump de a conduce SUA ca pe un business.

Vedeţi mai jos principalii candidaţi pentru posturile din cabinetul lui Trump, potrivit Politico. 

Secretar de Stat: Fostul purtător de cuvânt Newt Gingrich, precum şi Preşedintele Comitetului Afacerilor Externe Bob Corker. Trump de asemenea îl ia în considerare pe fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton.

Secretarul Trezoreriei

Trump a spus că doreşte să îi ofere funcţia de secretar al Trezoreriei lui Steven Mnuchin, preşedintele finanţelor sale, un veteran care a lucrat 17 ani la Goldman Sachs şi care acum lucrează ca preşedinte şi CEO al firmei de investiţii Dune Capital Management.

Secretarul Apărării

Jefferson Sessions, un consilier personal al lui Trump, a fost luat în discuţie. La fel şi fostul Consilier pe Securitate Naţională Stephen Hadley şi fostul senator Jim Talent au fost menţionaţi pe lista de posibili candidaţi.

Procuror General

Oamenii din cercul apropiat al lui Trump spun că fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, ar fi candidatul principal pentru funcţia de procuror general în noul cabinet al lui Trump.  

O altă posibilitate este procurorul general din Florida, Pam Bondi, deşi controversa legată de donaţiile lui Trump pentru el ar putea să îi pună beţe în roate.

Secretar de Interne  

Forrest Lucas, co-fondatorul gigantului din energie Lucas Oil, ar fi văzut drept candidatul de top pentru această poziţie.

De asemenea, fiul lui Trump Donald Trump Jr., ar fi interesat de acest job.

Secretar pe Agricultură

Pentru această poziţie, Trump ia în cosniderare mai mulţi pretendenţi, potrivit unor surse citate de Politico. Cel mai controversat nume de pe lista scurtă este Sid Miller, secretarul pe agricultură din Texas, care a cauzat un scandal imens după un tweet prin care a jignit-o direct pe Hillary Clinton.  

Secretarul de Comerţ

Cel mai probabil Trump se va îndrepta spre mediul de business pentru acest job. Investitorul miliardar Wilbur Ross, un consilier economic al lui Trump, ar fi un candidat. De asemenea, Dan DiMicco, fostul CEO al Nucor Corp şi consilier al lui Trump pe comerţ, ar fi o altă posibilitate.

 

Secretarul Muncii

Echipa lui Trump a căutat un CEO sau un executive pentru conducerea acestui department. Unul dintre numele vehiculate este Victoria Lipnic, comisar în Comisia Oportunităţile Egale de Muncă.

 

Secretarul de Sănătate şi servicii umane

Printre numele vehiculate se numără guvernatorul Floridei Rick Scott, Gingrich sau Ben Carson, fost candidat republican la preşedinţie. În urma discursului său anti-Obamacare, Trump l-a numit pe Carson un chirurg ”briliant”

 

Secretar pe Energie

CEO-ul Continental Resources, Harold Hamm, este văzut ca principalul favorit pentru acesată poziţie. Hamm, miliardar din Oklahoma, care a fost prieten cu Trump de ani de zile, a fost o influenţă puternică asupra acestuia în politica de energie în timpul campaniei.

Secretarul Educaţiei

Trump a clarificat în discursul său din campanie că Departamentul de Educaţie va juca un rol restrâns în administraţia sa. Printre numele vehiculate pentru liderii acestuia se numără şi Ben Carson.  O altă posibilitate este Williams Evers.

Secretarul pentru Veterani

Numele cel mai menţionat este Jeff Miller, Preşedintele House Veterans Affairs.

Secretarul Homeland Security

Cel mai plauzibil candidat pentru această funcţie este David Clarke, şeriful conservator al Milwaukee County, Wisconsin, potrivit unor membri din staff-ul de campanie al lui Trump.

Administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului

Deşi Trump a cerut eliminarea EPA, ulterior şi-a schimbat poziţia şi a spus că focusul EPA va fi pe asigurarea unui aer curat şi apă potabilă pentru toţi americanii.

Myron Ebell, un sceptic din punctul de vedere al teoriei schimbărilor climatice, este văzut drept principalul candidat pentru poziţie.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO