Business Internaţional

Duisenberg: Nici vorba de reducerea dobanzii

08.07.2003, 00:00 6



Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Wim Duisenberg, a indicat saptamana trecuta ca nu este in favoarea reducerii dobanzii europene, in ciuda presiunilor politicienilor care cer in continuare ieftinirea costului creditului european, masura ce ar stimula economia regiunii.



In replici neobisnuit de sincere si directe, Duisenberg a sugerat ca BCE nu intentioneaza sa mai reduca dobanzile, asa cum spera pietele financiare, care anticipeaza noi reduceri anul acesta. Datele economice recente arata putine semne de redresare ale macroeconomiei europene.



"Noi ne-am facut treaba", a spus Wim Duisenerg in fata Parlamentului European de la Strasbourg, cu o saptamana inainte de urmatoarea intalnire a consiliului pentru politica monetara a bancii. "Acum este randul guvernelor... sa nu se mai ascunda dupa BCE pentru a-si musamaliza incapacitatea de a pune in practica reformele structurale de care Europa are atata nevoie".



Remarcile lui Duisenberg vin intr-o perioada de amplificare a tensiunilor dintre guvernele statelor europene si BCE. Atat cancelarul german Gerhard Schroeder cat si primul ministru francez Jean-Pierre Raffarin criticasera saptamana trecuta nivelul ridicat al dobanzii europene, care se situeaza acum la cel mai mic nivel de la al doilea razboi mondial.



Ambele state depasesc limitele de deficit bugetar in vigoare pentru zona euro. Inca o reducere a dobanzilor le-ar scuti de plati aferente dobanzilor in valoare de milioane de euro, intr-un moment in care se confrunta cu cresterea costurilor legate de somaj, corelata cu scaderea veniturilor fiscale.



Duisenberg a folosit ocazia pentru a clarifica anumite aspecte legate de viitorul politicii monetare europene: "Vreau sa fiu foarte clar: in viziunea consiliului monetar, politica monetara actuala care implica o rata a dobanzii de referinta de 2%, este considerata adecvata, avand in vedere perspectivele de dezvoltare pe termen mediu".






Si britanicii vor dobanzi mai mici



Doua dintre cele mai mari organizatii ale oamenilo de afaceri din Marea britanie considera ca noul guvernator al Bancii Angliei ar trebui sa ieftineasca costul creditului britanic saptamana aceasta.



"Este dificil de imaginat cum Marea Britanie se poate autosustine fara un stimulent", spune Martin Temple, directorul Engineering Employers Federation, care reprezinta 6.000 de producatori, printre care Rolls-Royce si GNK..



Producatorii industriali sunt ingrijorati ca o eventuala decizie a Bancii Angliei ar putea aprecia si mai ult lira sterlina, in conditiile in care BCE si Rezervele Federale americane (Fed) au redus recent rata dobanzii de refinantare. Cursul de schimb al lirei sterline, ajustat cu ponderile comertului exterior, s-a apreciat cu 3% fata de principalele valute in ultima luna, scumpind exporturile britanice. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO