Business Internaţional

Dupa Ucraina si Ungaria, care au fost la un pas de dezastru, si Polonia resimte puternic turbulentele provocate de criza financiara

Dupa Ucraina si Ungaria, care au fost la un pas de dezastru, si Polonia resimte puternic turbulentele provocate de criza financiara

Deprecierea zlotului, in linie cu majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est, a dat peste cap viata de zi cu zi a polonezilor, scumpind produsele din import. "Bine ati venit in vremurile grele" este mesajul cotidianului Dziennik catre polonezi

05.11.2008, 16:06 19

Piata bursiera aflata in scadere in Polonia si moneda nationala a tarii care se deprecia zi de zi au fost principalele semne care aratau, la fel ca in mai toate statele aflate in plina dezvoltare, cu ce situatie grea se confrunta economia poloneza, scrie International Herald Tribune.

Mediul antrenant care caracteriza economia Poloniei s-a linistit aproape instantaneu, majoritatea actorilor de pe piata, care pana nu de mult erau dispusi sa isi asume riscuri serioase, preferand sa adopte o atitudine prudenta.
Dezvoltatorii imobiliari din Polonia au decis sa intrerupa proiecte care prevedeau construirea a mii de apartamente, deoarece bancile au redus foarte mult numarul imprumuturilor. Energia pietei aflata in plina dezvoltare a fost repede inlocuita de o supraveghere atenta si plina de neliniste a evolutiei zlotului, care se depreciaza tot mai mult in raport cu dolarul sau cu euro, desi cu putina vreme in urma era considerat o moneda puternica.
Cotidianul Dziennik a rezumat starea generala de spirit a polonezilor cu un titlu de prima pagina, "Bine ati venit in vremurile grele". Intr-o tara care parea sa fie pe drumul cel bun in a se alatura clubului select al statelor occidentale, principala intrebare care se afla in acest moment pe buzele tuturor este: "De ce tocmai noi?".
Pietele emergente pareau imune la criza creditelor cu mai putin de o luna in urma, insa acum incep sa descopere ca nu au scapat de panica financiara care s-a raspandit in intreaga lume.
Schimbarea brusca i-a prins nepregatiti chiar si pe expertii polonezi si institutiile responsabile de supravegherea pietei financiare din aceasta tara, care se bazau foarte mult pe evolutia aparent stabila a economiei, uitand ca retragerile masive de capital nu tin cont de nuante.
De la fostul bloc comunist al Europei pana la statele din America de Sud, temerile tot mai numeroase si lipsa de incredere s-au asociat cu frustrarile ca prabusirea pietei ipotecare din Statele Unite - una pe care majoritatea investitorilor si institutiilor de pe pietele emergente au incercat sa o evite - incepea sa afecteze si economiile in plina dezvoltare.
"Totul se prabuseste", a afirmat Lukasz Tync, in varsta de 28 de ani, consultant in tehnologia informatiei la Varsovia, adaugand ca detinea actiuni la zece companii si la diverse fonduri de investitii si ca a fost afectat extrem de puternic de cele cinci zile in care titlurile listate la bursa din capitala poloneza s-au aflat in scadere continua.
"Important este faptul ca nu exista motive reale pentru ca aceste schimbari sa se produca. Exista doar panica", a mai spus Tync.
Pe langa toate aceste probleme, zlotul polonez s-a depreciat cu aproape 17% in raport cu dolarul in ultima saptamana din octombrie si cu mai mult de 10%, raportat la euro. Moneda nationala a Poloniei a scazut cu aproximativ 30% fata de dolar in octombrie, iar expertii in economie isi reduc estimarile privind cresterea economica.
Economia poloneza este considerata relativ "sanatoasa", comparativ cu cele ale Ungariei si Ucrainei, care se numara printre cel mai grav afectate de criza financiara. Ungaria si Ucraina au primit ajutor financiar din partea Fondului Monetar International, in incercarea de a evita un posibil colaps al sistemelor lor financiare. Ucraina urmeaza sa primeasca un imprumut de cel putin 16,5 miliarde de dolari (13,2 mld. euro), in timp ce suma de care va beneficia Ungaria se ridica la 20 de miliarde de euro. Cu toate acestea, temerile privind situatia economica a celor doua tari s-au raspandit repede si in Polonia.
"Cu o saptamana in urma oamenii ti-ar fi spus ca aceasta tara reprezinta o adevarata oaza de calm si de stabilitate", a afirmat Marek Matraszek, partener fondator si director general al agentiei CEC pentru relatii guvernamentale, care ofera consultanta investitorilor straini. "Nimeni nu se astepta ca aceasta lipsa acuta de incredere din Europa Centrala sa se transmita aici pe filiera ungara si ucraineana", a mai spus Matraszek.
Insa panica s-a extins mult mai departe. In Africa de Sud pretul platinei, care are in general mult de castigat de pe urma cursului de schimb in valuta, aproape ca s-a prabusit de la nivelul lunii iunie de peste 2.000 de dolari/uncie (aproximativ 28 de grame) la mai putin de 800 de dolari/uncie in prezent, fapt care a dus la deprecierea profunda a monedei nationale a tarii, randul. Realul, moneda nationala a Braziliei, a inregistrat o depreciere cu mai mult de 40% in raport cu dolarul din luna august. Pe fondul temerilor privind situatia financiara, lira turceasca a scazut cu mai mult de 30%, raportat la dolar, in ultimele saptamani si cu aproximativ 20% in raport cu euro.
Fuat Kataras, in varsta de 41 de ani, lucreaza ca tehnician dentar in Istanbul si a declarat ca este nevoit sa cumpere substante pentru curatat si materiale pentru repararea cariilor din import, acestea avand pretul in euro. Kataras spune ca nu poate sa le ceara clientilor, care platesc in lire turcesti, mai multi bani pentru consultatii, in ciuda preturilor ridicate. "In aceasta perioada, cand euro aproape ca o ia razna, nu am nici cea mai vaga idee despre cum vor evolua in continuare lucrurile pentru mine. Vreau doar sa fiu in stare sa imi mentin laboratorul in stare de functionare, nimic mai mult", a afirmat dentistul turc.
In perioadele mai prospere, riscurile economice de pe pietele din statele emergente au fost foarte mult subestimate, potrivit lui Marek Dabrowski, presedintele Centrului de cercetare sociala si economica din Varsovia. "Asa cum era de asteptat, criza internationala a creditelor si reducerea cresterii economice s-au proiectat puternic in directia opusa", a mai spus Dabrowski.
Statele cu economii emergente nu pot fi considerate un grup omogen, insa trebuie sa faca fata unor provocari similare. Retragerile masive de capital din partea investitorilor straini fac ca pietele bursiere din aceste tari sa se prabuseasca, in timp ce monedele nationale se depreciaza in aceeasi masura in care cererea pentru produsele sau materiile prime specifice, precum petrolul sau automobilele, scade. Insa criza economica nu a ajuns sa fie vizibila imediat pentru cetateanul de rand, alimentand sperantele multor actori de pe piata ca probemele economice cu care se confrunta ar fi doar temporare si ca pot fi solutionate. Multi dintre ei sustin chiar ca deprecierea monedelor nationale reprezinta un avantaj, deoarece va ajuta statele emergente sa exporte mai multe bunuri la un pret accesibil.
"Cand zlotul era puternic importurile pe care le realizam erau profitabile. In prezent sper ca voi putea sa imbunatatesc profiturile din exporturi", a declarat Krzysztof Izydorczyk, proprietarul in varsta de 52 de ani al Comexpol, o companie cu sediul in Katowice, specializata in importurile si exporturile de produse din otel inoxidabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO