Business Internaţional

E.on a castigat batalia pentru Ruhrgas

03.02.2003, 00:00 12

Batalia purtata de E.on, compania germana din sectorul utilitatilor, in scopul preluarii celui mai mare importator de gaz din Europa, Ruhrgas, s-a incheiat la finele saptamanii trecute odata cu retragerea obiectiilor ce stateau in calea incheierii acestei tranzactii in valoare de 11,2 miliarde de dolari.
E.on a ajuns la o intelegere cu cele noua companii din domeniul energiei care ridicasera obiectii cu privire la incheierea tranzactiei. Afacerea a fost sustinuta anul trecut de guvernul german in ciuda obiectiilor anterioare ridicate de Biroul european pentru asigurarea liberei concurente, relateaza Financial Times.
Tranzactia a fost incheiata cu putin timp inaintea pronuntarii unei hotarari a curtii regionale in sensul blocarii acesteia. In acelasi timp a fost aprobata o alta tranzactie in cadrul careia E.on isi va vinde pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei de produse chimice Degussa catre grupul din sectorul extractiei de carbune RAG.
In urma incheierii tranzactiei dintre E.on si Ruhrgas, E.on va putea achizitiona diverse pachete de actiuni in cadrul companiei importatoare de gaz. Tranzactia reprezinta punctul central al planului companiei E.on de a deveni una dintre cele mai importante companii de gaz si electricitate din Europa.
In acelasi timp, odata cu incheierea tranzactiei va fi eliminat si climatul de nesiguranta cu care s-au confruntat companiile E.on si Degussa timp de mai multe luni. Astfel, in luna mai, directorul executiv al E.on, Ulrich Hartmann, va putea preda succesorului sau Wulf Bernotat conducerea unui grup centrat pe energie.
Analistii au declarat ca, avand in vedere importanta tranzactiei si riscurile pe care le-ar fi presupus continuarea bataliei, concesiile facute de cele noua companii de energie care se opuneau sunt acceptabile.
Printre aceste concesii se numara schimburile de active efectuate cu EnBW, a treia mare companie germana din sectorul utilitatilor, si cu grupul finlandez de energie Fortum, pentru care tranzactia reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste atingerea obiectivului acestuia de a-si consolida pozitia in tarile nordice.
Acordurile incheiate cu cele noua companii se refera in acelasi timp la contractele de furnizare de energie, cat si la alte tipuri de plati, care, conform E.on, se ridica la un nivel acceptabil.
Conform analistilor din cadrul HVB, termenii tranzactiei sunt foarte avantajosi pentru E.on. Totusi, acestia au scos in evidenta faptul ca implicatiile contractelor de furnizare raman neclare. In acelasi timp, desi nu s-au dezvaluit multe detalii cu privire la intelegerile incheiate cu EnBW, "schimbul de active efectuat cu Fortum pare sa fie mai benefic pentru Fortum decat pentru E.on".
Totusi, incheierea acestei tranzactii va permite companiei E.on sa se concentreze asupra strategiei sale privind sectorul energiei, in urma vanzarii pachetului din cadrul Degussa E.on nemaiavand active periferice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO