Business Internaţional

Economia americana isi incetineste ritmul de crestere

12.07.2006, 18:43 13

Politica monetara de scumpire a costurilor la imprumut preluata de presedintele Fed, Ben Bernanke, de la predecesorul sau, Alan Greenspan, a inceput sa-si arate rezultatele.
In Statele Unite, majorarea dobanzii de politica monetara si nivelul ridicat al preturilor la benzina vor avea un impact mult mai serios asupra consumului privat decat se anticipase anterior, slabind economia americana in lunile care au mai ramas din acest an, titreaza Bloomberg News.
Produsul intern brut va inregistra o rata anuala de crestere de 2,9% in acest trimestru si de 2,8% in ultimele trei luni ale acestui an, conform mediei estimarilor unui numar de 51 de economisti intervievati in perioada 30 iunie-10 iulie. Nivelul previziunilor pentru ambele trimestre este cu o zecime de punct procentual mai mic fata de media lunii trecute.
Strategii monetari ai bancii centrale americane (Fed) se vor vedea acum nevoiti sa majoreze din nou rata dobanzii de referinta in acest trimestru si sa o mentina la acelasi nivel pentru restul anului astfel incat cresterea costurilor legate de carburanti sa nu incurajeze presiunile inflationiste. Ritmul mai lent de expansiune a pietei imobiliare va reprezenta un nou punct pe lista motivelor de ingrijorare a consumatorilor.
"Avand in vedere faptul ca Fed declara in mod destul de direct ca prioritatea bancii este cea de a combate inflatia, exista sanse destul de mari ca aceasta sa majoreze ratele dobanzii in ciuda indicatorilor ce consemneaza o crestere mai lenta", este de parere Sharon Lee Stark, strateg-sef in cadrul firmei de brokeraj Stifel Nicolaus & Company. Stark, care luna aceasta si-a revizuit in sus previziunea legata de ratele dobanzii, a declarat ca inflatia "se va mentine in continuare la un nivel ridicat".
Trimestrul trecut, ritmul de crestere a incetinit pana la 2,8%, la jumatatea ritmului inregistrat in primul trimestru si in scadere fata de estimarea de 3% pentru luna iunie. Trei trimestre consecutive de crestere sub 3% vor reprezenta cea mai slaba perioada de la intervalul de 9 luni incheiat in martie 2003.
Consumul privat contribuie in prezent intr-o masura mai mica la dinamica economiei locale, dupa o perioada mai buna in primele trei luni ale anului, pe fondul conditiilor meteo favorabile si a scaderii preturilor la benzina. Consumul privat, care reprezinta peste doua treimi din economie, au avansat probabil cu un ritm de 2,2% trimestrul trecut comparativ cu cresterea de 5,1% inregistrata in primele trei luni ale anului si un ritm mediu de 3,8% pe trimestru in ultimul deceniu.
"Consumatorii sunt influentati in mod negativ de o serie intreaga de factori", este de parere Mark Vitner, economist in cadrul Wachovia Corp. Incetinirea ritmului de crestere este "o veste buna. Este exact ceea ce dorea Fed sa obtina", a adaugat el.
Pentru intregul an, economia este asteptata sa creasca cu 3,5%, acelasi ritm inregistrat in 2005 si peste estimarea de 3,4% de luna trecuta.
Ritmul de crestere devine unul mai moderat in contextul in care preturile la carburanti cresc. Pretul unui baril de titei cu livrare in august a sarit pana la o valoare record de 75,78 dolari pe 7 iulie la bursa de marfuri din New York. Pretul mediu al unui galon de benzina a avansat pana la 2,94 dolari pe 6 iulie, cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, conform datelor furnizate de Automobile Association of America. Recordul, de 3,06 dolari pe galon, a fost inregistrat pe 5 septembrie dupa uraganul Katrina.
Preturile la nivel de consumator vor creste cu 3% in acest an, arata studiul Bloomberg News. Acesta ar fi al treilea an consecutiv in care preturile au crescut cu cel putin 3 procente, cea mai lunga perioada de aprecieri a ratei inflatiei dupa cea de cinci ani incheiata in 1991.
Analistii considera ca ritmul de crestere a ratei inflatiei va determina Fed sa impinga rata dobanzii de politica monetara si mai sus. Conform estimarilor, rata pentru creditele overnight va creste cu un sfert de punct pana la 5,5% pana la sfarsitul trimestrului trei, urmand sa ramana la acest nivel pentru restul anului. Luna trecuta, economistii anticipasera ca rata va ramane constanta dupa ce va creste la 5,25%.
Urmatoarea sedinta a consiliului de politica monetara a Fed va avea loc pe 8 august. Ultima data, membrii Fed au majorat rata de baza a dobanzii cu un sfert de punct procentual, declarand ca deciziile viitoare vor depinde de informatiile legate de perspectivele de crestere si de evolutia presiunilor inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO