Business Internaţional

Economia Cehiei a crescut cu cel mai lent ritm din ultimii trei ani

11.06.2008, 19:51 76

Economia Cehiei a crescut in primul trimestru cu cel mai lent ritm din ultimii trei ani pe fondul reducerii consumului, scrie Bloomberg. Produsul Intern Brut a crescut cu numai 5,3%, fata de 6,3% in trimestrul anterior si in scadere fata de previziunile anuntate de biroul ceh de statistica pe 15 mai, care estimau o crestere de 5,4%.
Consumul gospodariilor a fost diminuat in urma cresterii taxelor indirecte si a inflatiei, care a depasit din noiembrie pragul de 4% impus de banca centrala. Atat banca centrala, cat si alti economisti se asteapta ca economia tarii sa isi piarda avantul anul acesta fata de cresterea record de anul trecut de 6,6%.
"Economia va fi afectata de impactul negativ simultan al cresterii inflatiei si al reformelor fiscale asupra consumului populatiei, dar si de impactul incetinirii economice din intreaga zona euro", a declarat Radomir Jac, economist la PPF Asset Management din Praga, care a estimat o crestere de 4,7% pentru acest an.
Coroana ceha s-a apreciat cu 7,6% fata de moneda europeana de la inceputul anului. Preturile bunurilor de larg consum au crescut cu 7,4% in primele trei luni ale lui 2008, atingand un maxim de 7,5% in lunile ianuarie si februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO