Business Internaţional

Economia chineza, locomotiva sau amenintare?

03.02.2003, 00:00 14

In timp ce economia mondiala stagneaza, o singura natiune, China, creste intr-un ritm impresionant, declansand sperente in inimile liderilor de afaceri, economistilor si autoritatilor politice. Insa, unii dintre ei se tem ca in loc sa stimuleze economia globala, China ar putea dimpotriva sa o traga in jos. De ce? Sunt mai multe motive.
China se poate lauda cu 15% din cresterea economica globala si 60% din cresterea mondiala a exporturilor de anul trecut, a afirmat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, Zhu Min, consilier economic al presedintelui Bancii Centrale a Chinei.
Anterior, un raport al guvernului chinez a aratat ca tot China a atras in 2002 investitii straine de peste 50 de miliarde de dolari, iar PIB-ul sau a avut o crestere de 8%, relateaza CNN Money.
"Peste patru sau cinci ani, China va deveni o forta economica comparabila cu cea a economiilor tarilor euro la un loc, in ceea ce priveste comertul international", a spus Douglas Porter, economist sef la BMO Nesbitt Burns.
Potrivit ultimelor estimari, PIB-ul chinez este al doilea ca marime pe plan mondial.
"O economie globala slabita are nevoie de impulsuri noi, iar China este candidatul cel mai bun pentru acest rol", a afirmat Stephen Roach, economist la Morgan Stanley.

Motive de teama
Cresterea neobisnuit de mare a exporturilor nu este insotita de o crestere similara a imporurilor, ceea ce inseamna ca aceasta tara preseaza afacerile straine, dar fara sa genereze o cerere interna pe masura.
Importurile din China detin deja o mare pondere in deficitul Statelor Unite. In primele 11 luni ale anului trecut, deficitul comercial al SUA cu China ajunsese la 93,6 miliarde de dolari, fata de cel cu Japonia de 62,9 miliarde si cel cu Uniunea Europeana de 73,3 miliarde de dolari.
Productia inepuizabila de bunuri ieftine, duce la scaderea preturilor bunurilor in intreaga lume, in timp ce preturile la servicii, precum educatia si sanatatea, continua sa creasca.
"China este unul din principalele motive care au dus la o diferenta atat de mare intre inflatia la bunuri si cea la servicii in majoritatea statelor lumii", a spus Porter.
Mai mult, economistii sunt de parere ca yuanul, moneda chineza, este subevaluat, ceea ce face ca bunurile chinezesti sa fie chiar mai ieftine comparativ cu cele ale celorlalte state. Din cauza ca yuanul este legat de dolar, bunurile chinezesti castiga si mai mult atunci cand moneda americana se depreciaza.
Economistul Robert Scott de la Economic Policy Institute (EPI) a estimat ca deficitul comercial al Statelor Unite cu China va creste cu 80% intre 1999 si 2010, ceea ce ar provoca SUA o pierdere de 827.000 de locuri de munca "in fiecare stat si in fiecare sector ale economiei". Cel mai mult va suferi sectorul de manufactura.
"Daca cresterea Chinei s-ar baza pe cererea interna ar fi bine pentru Statele Unite. Insa, ei au excedente comerciale imense ceea ce inseamna mai putine locuri de munca in SUA", a spus Josh Bivens, un alt economist la EPI.
Cauza o constituie veniturile relativ mici din China. PIB-ul pe cap de locuitor in China este de numai 4.300 de dolari, comparativ cu cel din SUA, spre exemplu, de 36.300 de dolari.
Problemele cele mai arzatoare ale Chinei sunt deflatia, de 0,8% anul trecut , restrictiile legislative si sistemul bancar cu credite neperformante de aproximativ 500 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO