Business Internaţional

Economia Europei isi va incetini cresterea din cauza majorarii fiscalitatii la nemti

13.10.2006, 18:17 12

Dupa o evolutie ascendenta a economiei europene in 2006, se pare ca lucrurile vor lua o turnura mai putin favorabila anul viitor ca urmare a cresterii fiscalitatii germane.
Conform avertizarilor Comisiei Europene, rata de crestere a economiilor celor 12 state membre va scadea aproape de 0% in primul semestru al anului viitor, pe fondul unei majorari a taxei pe valoare adaugata in Germania, scrie International Herald Tribune.
Comisia, conducerea executiva a Umiunii Europene cu sediul la Bruxelles, a afirmat ca procentul de crestere economica, care a atins valoarea de 0,9% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, s-ar putea sa scada pana la 0%-0,5% la inceputul lui 2007, pe masura ce populatia germana isi va limita consumul ca urmare a cresterii TVA de la 16% la 19%.
Previziunea initiala a comisarului european pentru primul trimestru al anului viitor stabilea o rata de crestere in intervalul 0,2% - 0,8%.
Aliniindu-se predictiilor lansate de majoritatea economistilor, Comisia a anuntat la randul sau un ritm sustinut al cresterii pentru restul anului, de 0,2%-0,7% in cel de-al treilea semestru, respectiv 0,4%-0,8% pentru ultimele trei luni din 2006.
Abia in cadrul previziunilor pentru 2007 CE mentioneaza impactul dramatic pe care il poate avea cresterea nivelului TVA.
Comisia Europeana, BCE, dar si experti economici se asteapta la o incetinire a cresterii economiei europene pentru anul viitor ca urmare a diminuarii consumului privat in Germania, a unei scaderi a ritmului de dezvoltare a Statelor Unite, cat si a unei probabile aprecieri a pretului petrolului.
"Ritmul de crestere al zonei euro se va domoli putin in 2007", este de parere Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme economice si monetare. "In orice caz, peisajul economic general va ramane unul al redresarii economice."
Comisarul european a omis insa raspunsul la una din cele mai importante intrebari, si anume daca efectele cresterii taxei pe valoare adaugata se vor intinde pe mai mult de cateva luni.
Exista o adevarata dezbatere intre economistii europeni pe tema impactului real pe care il va avea aceasta crestere, subestimata de BCE si Comisia Europeana.
Cea mai mare parte a politicienilor si a expertilor bancari sunt de parere ca majorarea TVA nu va face decat sa amane o viitoare crestere a consumului, fara a-l afecta iremediabil, si ca efectele acesteia vor disparea dupa numai cateva luni de la inceputul lui 2007.
Cu toate acestea, numerosi economisti din sectorul privat iau mult mai in serios consecintele psihologice ale deciziei cancelarului german, consecinte de genul unei reticente atat in consumul privat cat si in nivelul investitiilor.
In acelasi timp, banca centrala a SUA este ingrijorata de nivelul inflatiei americane. Reprezentanti ai Fed au preconizat un "risc considerabil" pentru luna septembrie in eventualitatea in care inflatia nu ar intra pe un traseu descendent.
Valorile actuale ale inflatiei sunt considerate prea mari pentru a sustine o stabilitate a preturilor, iar participantii la sedinta Fed de stabilire a ratei dobanzii au insistat asupra importantei unui nivel moderat al inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO