Business Internaţional

Economia franceza evita recesiunea

21.05.2003, 00:00 6

Economia franceza a reusit sa creasca usor, cu 0,3% in primul trimestru al anului, evitand cu brio recesiunea spre care se indrepta la finele anului 2002. In mod oficial, o economie nationala intra in recesiune dupa doua trimestre consecutiv incheiate in declin. "Aceasta crestere de 0,3% este o veste buna care poate semnala redresarea macroeconomica pana la sfarsitul anului", spune economistul Jean-Louis Mourier citat de BBC.
Estimarile spun ca a doua economie a zonei euro va creste cu 1,2% in 2003. In ciuda semnalelor pozitive, oamenii de afaceri raman reticentI sI prevazatori. "Contextul actual este caracterizat de o lipsa de perspectiva fara precedent si de un impact negativ al aprecierii euro", a declarat saptamana trecuta Henri Lachman, presedintele producatorului francez de echipamente electrice Schneider Electric.
Alte mari economii ale zonei euro se zbat intr-un climat global nefavorabil; atat Germania cat si Italia s-au contractat in primele trei luni ale anului si scepticii nu cred ca Franta are forta de a se sustrage trendului general al regiunii. "Este imposibil ca Franta sa contrazica tendinta si sa evite ce se intampla celorlalti", spune David Naude, economist in cadrul Deutsche Bank.
Studii recente ale institutului national pentru statistica (INSEE) au dezvaluit ca reducerea fiscalitatii a stimulat cresterea cheltuielilor de consum in randul populatiei si a investitiilor in sectorul corporatist. Primul ministru francez, Jean-Pierre Raffarin a ignorat normele Uniunii Europene legate de bugetele statelor membre si a redus impozitele si taxele, stimuland consumul. Cheltuielile de consum au crescut cu 0,6% in primul trimestru al anului, fata de 0,4% in ultimele trie luni din 2002. Investitiile totale au crescut cu 0,4% pana in martie, fata de declinul de 1,1% in ultimul trimestru al anului trecut. Investitiile corporatiste au crescut cu 0,5%, aceasta fiind prima crestere trimestriala inregistrata de la inceputul lui 2001.
Cresterea consumului a ajutat Franta sa evite recesiunea, dar oficialii de la Bruxelles sunt mai putin optimisti in cazul economiei zonei. Comisia europeana nu crede ca zona euro va reusi sa se extinda macar in unul din urmatoarele doua trimestre, dupa ce a stagnat in primele trei luni ale anului.
Exporturile au avut de suferit de pe urma aprecierii puternice a monedei unice europene care a scumpit produsele frantuzesti in afara UE. Euro a atins marti cotatia maxima fata de dolar, de la introducerea sa pe piata, in 1999. exportatorii europeni raporteaza incasari scazute determinate de aprecierea de 27% a monedei europene in ultimul an.
 
Inflatia britanica, la cote normale
Rata inflatiei s-a mentinut in aprilie peste limita de 2,5% a Bancii Angliei, impulsionata de cresterea unor taxe locale si a costurilor produselor alimentare. "Cea mai mare problema luna aceasta sunt taxele", spune Michael Saunders, economist in cadrul Citigroup, cel mai puternic grup financiar din lume. "Inflatia probabil ca va mai creste pana la 3,5% la jumatatea anului". Viitorul guvernator, mervyn king, estimeaza insa ca inflatia se va reduce deoarece factorii cheie precum pretul petrolului si pretul imobiliarelor vor scadea in urmatoarea perioada. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO