Business Internaţional

Economia Irlandei de Nord, lovita mai puternic de criza imobiliara decat de bombardamentele din trecut

01.08.2008, 19:25 34

Jim Kingham, director al firmei A1 Shortnotice cu operatiuni in zona Belfastului, spune ca activitatea firmei sale este mai serios afectata de criza pietelor de credit decat a fost de cei 35 de ani de acte de violenta care au zguduit Irlanda de Nord.
Kingham a disponibilizat noua din cei 12 angajati ai firmei pe care o conduce, in conditiile in care preturile locuintelor scad, iar vanzarile se diminueaza.
Economia Irlandei de Nord stagneaza in contextul in care preturile locuintelor, care au inceput sa creasca in momentul in care actele de violenta au luat sfarsit, inregistreaza cel mai rapid ritm de scadere din Marea Britanie, iar activitatea din sectorul constructiilor atinge cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, scrie Bloomberg.
"Achizitiile au inghetat. Investitorii si-au facut bagajele", spune Alastair Adair, profesor in cadrul University of Ulster, care contribuie la realizarea principalului indice al preturilor la locuinte din provincie. "Este o problema reala pentru economie".
Economia Irlandei de Nord va avansa cu 1% in acest an si anul viitor, mai putin de jumatatea ratei inregistrate in 2007, conform estimarilor Ulster Bank, divizie a Royal Bank of Scotland Group.
Provincia se asteptase sa asiste la o renastere economica in urma acordului de impartire a puterii intre catolici si protestanti incheiat anul trecut.
Acordul a pus capat unui conflict care a facut 3.500 de victime in perioada cunoscuta sub numele de "The Troubles" (Problemele).
In urma incheierii acordului, preturile locuintelor au inregistrat aici cel mai rapid ritm de crestere din Europa, conform datelor Royal Institute of Chartered Surveyors. Acestea au consemnat o crestere de 79% in decurs de doi ani pana in trimestrul al doilea al anului trecut, conform Nationwide Building Society.
In medie, in Marea Britanie preturile locuintelor au scazut cu 4 procente in trimestrul al doilea comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In Irlanda de Nord, scaderea a fost de 19 procente. "Investitorii nu mai sunt interesati de aceasta piata", este de parere Stephen McCarron, proprietarul unei agentii imobiliare din Derry, in nord-vestul provinciei.
"In timpul boom-ului nimic nu ma mai surprindea, iar 40% din tranzactii erau facute de investitorii din sud", a incheiat el, povestind ca in mai 2007 a vandut zece case unui investitor din Irlanda dupa ce acesta a intrat in biroul sau hotarat sa cumpere proprietati imobiliare in valoare de un milion de lire.
Criza pietelor de credit ii tine pe cumparatorii locali si pe investitorii de la sud de granita in expectativa, spun agentii imobiliari.
In luna aprilie, Northern Bank, cu sediul in Belfast, detinuta de Danske Bank, si-a retras creditele ipotecare 100% pe care le oferise cumparatorilor din provincie, urmand exemplul altor banci.
Alte banci si-au majorat ratele dobanzii, ceea ce a dus la stagnarea cererii de credite ipotecare.
In timp ce in Marea Britanie creditele pentru locuinte au inregistrat o scadere de 40% in primele cinci luni ale anului, in Irlanda de Nord scaderea pe acest segment a fost de 60%, conform datelor Council for Mortgage Lenders cu sediul in Londra. Aceasta a contribuit la scaderea preturilor.
Maeve Egan a cumparat un apartament cu doua dormitoare in partea vestica a Belfastului cu 130.000 de lire sterline in 2006. Acum, valoarea apartamentului este cu 30% mai mica, iar Egan nu-si poate permite sa plateasca rata lunara de 800 de lire sterline.
"Locuiesc cu mama si am inchiriat apartamentul pentru a-mi plati ratele", spune Egan, care adauga ca si-a redus in plus cheltuielile pe imbracaminte si vacante.
Tom Gray, ce detine Budget Travel din Belfast, spune ca vanzarile au scazut cu 12% in acest an. Vanzarile de automobile au scazut cu 9 procente fata de anul trecut in provincie, cea mai semnificativa scadere din Marea Britanie, conform datelor Society of Motor Manufacturers and Traders.
"Exista riscul ca preturile proprietatilor sa scada in continuare", spune Alan Bridle, economist in cadrul Bank of Ireland.

1,7 milioane de britanici vor pl~ti mai mult la banca
Preturile imobiliare din Marea Britanie au inregistrat cea mai mare scadere din ultimii aproape 20 de ani, in timp ce increderea consumatorilor britanici a atins un nivel record minim, pe masura ce economia din Albion se apropie tot mai mult de recesiune, scrie Bloomberg. Pretul mediu al unei locuinte a scazut cu 8,1% fata de nivelul inregistrat anul trecut, ceea ce, potrivit statisticilor Nationwide Building Society, cel de-al patrulea cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, reprezinta cea mai mare scadere a preturilor imobiliarelor din 1991 si pana in prezent. Fata de luna iunie a acestui an, preturile la case din Marea Britanie au scazut in iulie cu 1,7%, fiind la cea de-a noua luna consecutiva de scadere, ducand pretul mediu al unei locuinte la aproximativ 170.000 de lire sterline (216.000 de euro). Ratele la creditele ipotecare fixe pentru o perioada de doi ani au crescut la 6,63% in luna iunie, cea mai mare valoare din februarie 2000 si pana acum, se arata intr-un raport al Bank of England. Potrivit datelor Standard & Poor's, aproximativ 1,7 milioane de britanici vor ajunge sa ramburseze un credit ipotecar mult mai mare decat valoarea locuintei achizitionate. (Vlad Anastasiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO