Business Internaţional

Economia poloneza se revigoreaza

03.08.2005, 18:12 15

Economia Poloniei da semne ca se indreapta intr-o directie pozitiva, dupa ce somajul s-a diminuat continuu iar salariile au crescut, informeaza Warsaw Business Journal.

Dupa ce in primul trimestru al acestui an, analistii au fost socati de cresterea economica incetinita si de reducerea investitiilor, datele urmatoarelor trei luni par sa inspire optimism. Somajul si-a continuat acelasi trend descendent, atingand nivelul de 18% in iunie, iar salariile au fost cu 4,5% mai ridicate fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile bunurilor alimentare au fost si ele mai reduse. Economiile au avut o evolutie pozitiva, in crestere cu 12,3% fata de anul trecut. Consiliul Monetar a redus rata dobanzii de referinta la un minim istoric, pentru ca apoi sa o micsoreze din nou pana la valoarea de 4,75%.

Toate aceste date ar putea sugera ca polonezii sunt, in sfarsit, gata sa cheltuiasca iar afaceristii sunt, in sfarsit, gata sa investeasca, ceea ce va conduce la imbunatatirea ratei de "absorbtie" (consumul menajelor plus investitiile fixe), asupra careia economistii au cazut de acord ca este cheia catre o crestere economica sanatoasa anul acesta.

Cu toate acestea, analistii se declara multumiti de date, insa tin sa atraga atentia ca polonezii va mai trebui sa astepte putin pana sa se poata bucura.

"Intr-adevar salariile au crescut, dar in termeni reali acestea au inregistrat declinuri in ultimele luni. In ceea ce priveste evolutia economiilor se poate spune ca a fost determinata atat de unele castiguri financiare, cat si de economiile realizate de un grup relativ mic de menaje", a spus Rafal Antczak, economist la Case Advisors.

"Nu mi-ar placea sa vad inca o reducere a ratei dobanzii de referinta pana la sfarsitul acestui an, si nu ar fi o miscare inteligenta, pentru ca exista riscul ca peste un an aceasta sa creasca din nou. Cel mai pesimist scenariu pe care mi-l pot imagina pentru Polonia ar fi ca rata sa se majoreze in a doua jumatate a anului viitor", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO