Business Internaţional

Economia poloneza va creste cu 2-3% in primul semestru

23.03.2001, 00:00 7



Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu numai 2,4% in ultimul trimestru al anului trecut, insa cererea interna mai puternica semnaleaza imbunatatirea conjuncturii economice a tarii, relateaza Mediafax.

Desi economia poloneza a crescut cu 3,3% in cel de-al treilea trimestru al anului 2000, cresterea s-a incetinit in ultimul trimestru ca urmare a diminuarii productiei industriale si a scaderii activitatii din sectorul constructiilor, potrivit Biroului Central de Statistica din Polonia.

Cu toate acestea, consumul si cererea interna au crescut cu 1,3%, respectiv 1,7% in trimestrul al patrulea, comparativ cu 0,8%, respectiv 1,3% in trimestrul anterior.

"Datele statistice, mai ales dezvoltarea cererii interne, arata ca incetinirea cresterii economice nu a fost atat de serioasa pe cat s-a estimat", a apreciat Mateusz Szczurek, economist in cadrul ING Barings din Varsovia.

Pe de alta parte, exporturile poloneze au crescut anul trecut cu 15,5%, la 31,65 miliarde de dolari, in timp ce cresterea importurilor a fost de numai 6,6%, pana la 48,94 miliarde de dolari. Astfel, deficitul comercial al Poloniei a scazut cu 1,2 mld., ajungand la 17,3 miliarde de dolari.

Conform analistilor, cresterea PIB polonez se va situa in jurul a 2-3% in primul semestru al acestui an, dupa care se va accelera ca urmare a sporirii consumului, estimata sa aiba loc dupa alocarea unor importante plati compensatorii catre populatie.

Cetatenii polonezi urmeaza sa primeasca circa 6-7 miliarde de zloti din partea unui fond german de retribuire a muncii prestate in cel de-al II-lea razboi mondial, dar si din partea guvernului polonez, care a diminuat ilegal salariile din sectorul public in ultimii ani.

Insa redresarea cresterii nu va reduce semnificativ rata somajului. In ultimele opt luni, rata somajului a ajuns la 15,8%, iar analistii apreciaza ca somajul ar putea creste la circa 20% in acest an.

Pe de alta parte, rata medie a inflatiei din Polonia ar putea atinge in acest an 6%, nivel inferior obiectivului de 7% cuprins in bugetul pentru anul 2001, a declarat recent ministrul polonez al Finantelor, Jaroslaw Bauc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO