Business Internaţional

Economia Poloniei creste peste asteptari

22.04.2004, 00:00 19



Economia Poloniei, care isi finalizeaza pregatirile pentru a adera la Uniunea Europeana pe 1 mai 2004, creste intr-un ritm mult mai alert decat se astepta. Cifrele au fost date publicitatii luni de catre Jerzy Hausner, ministrul economiei.



Produsul intern brut a crescut cu 6% in primul trimestru al anului 2004, a declarat Hausner la Adunarea anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, desfasurata la Londra. In opinia sa, tinta privind o crestere economica de 5%, stabilita de guvern pentru 2004 si considerata nerealista de multi economisti din sectorul privat, este acum posibil de atins. "Polonia se afla deja pe traiectoria unei cresteri economice ridicate", a mai declarat ministrul.



Stirea va indeparta unele din temerile legate de performanta economica a tarii in preajma extinderii UE.



Polonia, cel mai mare din cele 10 noi state care adera la Uniune, are un deficit fiscal ridicat si se caracterizeaza printr-o instabilitate politica amplificata de decizia premierului Leszek Miller de a demisiona pe 2 mai 2004. Marek Belka, fost ministru de finante, este cel mai probabil inlocuitor.



Cu toate ca un avant economic pe termen scurt nu va rezolva aceste preobleme pe termen lung, va creea posibilitatea obtinerii unor venituri sporite din impozite si va permite stabilizarea deficitului din acest an la 5,3%, apropiat de nivelul din 2003.



Hausner a declarat ca guvernul are aprobarea Parlamentului pentru toate masurile legislative prevazute, care includ o revizuire pe scara larga a cheltuielilor sociale, inclusiv a sistemului de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO