Business Internaţional

Economia zonei est-europene va creste cu 4%

05.03.2003, 00:00 18

Economia tarilor din Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente va urca cu circa patru procente, in 2003, dar perspectivele sunt umbrite de incetinirea ritmului de crestere la nivel mondial si de riscul declansarii unui razboi in Irak, se arata intr-un studiu al ONU, preluat de Reuters.
"Incertitudinea care planeaza asupra economiei globale si a regiunii din vestul Europei, precum si socul potential al unui conflict militar in Orientul Mijlociu afecteaza perspectivele economice pe termen scurt din Europa de Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI)", a aratat Brigita Schmognerova, seful Comisiei Economice Europene (ECE) din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
Potrivit ECE, Produsul Intern Brut (PIB) al celor 27 de state din regiune va creste cu 4,2%, in acest an, fata de avansul de 4,1% estimat pentru 2002.
Analistii se asteapta la o crestere economica de 3,9% in cele 15 state est-europene, care ar continua, astfel, avansul de trei procente din 2002.
In schimb, cele 12 membre ale CSI ar putea raporta o crestere de 4,4%, in scadere fata de anul trecut, cand PIB a avansat cu 4,8%. Principalul motiv al acestui declin este diminuarea cererii pe plan intern, care a impulsionat, pana acum, economiile nationale.
Previziunile analistilor nu au luat, insa, in calcul, efectul unui razboi in Irak.
"Estimarile guvernamentale pentru 2003 sunt inca destul de optimiste, desi majoritatea au fost revizuite in sens negativ. Cifrele nu reflecta in mod adecvat deteriorarea perspectivelor de crestere din restul lumii", a aratat Dieter Hesse, director al diviziei de analiza economica a ECE.
Analistii ONU au apreciat rezistenta de care au dat dovada economiile in tranzitie, in ultimii doi ani, dar au avertizat ca o crestere economica sustinuta numai de cererea interna nu este stabila, mai ales pe fondul cresterii deficitelor de cont curent si a dezechilibrelor fiscale din statele vizate.
In plus, procesul de privatizare - unul dintre sursele cheie de finantare bugetara in Europa de Est - este pe punctul de a fi incheiat.
Pentru majoritatea tarilor din sud-estul Europei, analistii estimeaza o crestere de 4-5%, conditiile economice si perspectivele variind considerabil, de la stat la stat.
ECE preconizeaza ca economiile din Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia vor creste, in acest an, cu aproape patru procente.
Polonia, cea mai mare tara din grupul celor zece viitoare membre ale Uniunii, din 2004, ar putea raporta, pentru acest an, o majorare a PIB de 3,5%, dupa declinul accentuat din 2001 si stagnarea de anul trecut.
In ceea ce priveste Rusia, perspectivele economice depind de evolutia pretului petrolului si a cursului dolarului, estimarile anticipand o crestere de 3,5-4,4%.
"Barilul de petrol a urcat pana la cel mai mare pret din ultimii doi ani, in primele luni din 2003, ascensiune de care vor beneficia atat exportatorii de petrol, cat si economia rusa in ansamblu. In acelasi timp, deprecierea dolarului s-ar putea dovedi daunatoare", se arata in studiul ECE.
In acelasi timp, ECE se asteapa la o noua crestere solida, de aproape 5,5%, a economiilor din cele trei state baltice, care au obtinut cele mai importante performante din regiune, in ultimii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO