Business Internaţional

Economiile Europei se intrec in reduceri de impozite pentru a atrage investitorii

27.04.2007, 17:05 15

Impozitele nominale pe profitul corporatiei sunt in medie de 26% in Uniunea Europeana in comparatie cu 30% in regiunea Asia-Pacific si de aproape 40% in Statele Unite. Cele mai noi masuri adoptate de guvernele tarilor din UE, care se tem de pierderea investitiilor si a locurilor de munca in favoarea tarilor cu costuri mai scazute ale productiei, sugereaza ca reducerile se vor accentua in perioada urmatoare, scrie The Wall Street Journal.
In ciuda micsorarilor, companiile nu remarca reducerea impozitelor la fel de mult precum ar sugera ratele acestora. Guvernele au recuperat diferentele de fonduri cauzate de reduceri prin scaderea numarului companiilor care nu platesc impozite. Spre exemplu, Germania va recupera diferenta prin reducerea valorii costurilor de imprumuturi care poate fi dedusa din profitul impozabil.
Per ansamblu, oficialii companiilor sunt incantati de reducerile taxelor, declarand ca reducerea ponderii impozitelor va fi benefica atat pentru companii, cat si pentru guverne prin promovarea investitiilor. Din aceasta situatie castiga atat guvernul tarii respective, cat si companiile.
"Consider ca aceste masuri vor duce la accelerarea ritmului de crestere economica", a declarat Fred Irwin, seful Camerei Americane de Comert din Germania, care reprezinta aproximativ 2.000 de firme din Statele Unite care deruleaza activitati in acea tara.
In ultimii ani multe dintre statele mai mici ale Europei, printre care Irlanda si fostele tari comuniste din Europa de Est, au redus nivelul taxelor impuse corporatiilor pana aproape de zero, atragand cu succes mai multe investitii ale corporatiilor multinationale ca parte a strategiei de crestere economica. Succesul lor cu aceasta politica fiscala a exercitat mai multa presiune asupra celor mai mari dintre economiile Europei.
Pana de curand, Germania a condamnat competitia de reducere a impozitelor din partea Poloniei si a altor tari care au adoptat aceeasi strategie. Dar dupa ce nu a reusit sa obtina suport din partea Uniunii Europene de a opri competitia, Germania s-a alaturat: coalitia de guvernamant condusa de cancelarul Angela Merkel a luat decizia de a reduce taxele companiilor la mai putin de 30% anul viitor, de la 39% in prezent. In timp ce Germania a cedat presiunilor din partea tarilor vecine, atunci cand vine vorba de reducerea taxelor, alte tari din Uniunea Europeana au reactionat la masurile adoptate de Germania, cea mai mare economie din Europa. In martie, ministrul de finante al Marii Britanii, Gordon Brown, a anuntat o reducere a taxelor pentru companii la 28% de la 30%, ce fusese precedata o serie de plangeri din partea companiilor cu sediul central in Marea Britanie pe masura ce tara isi pierde statutul de tara cu taxe scazute. Alte tari au apelat la reduceri de taxe si mai semnificative.
Nicolas Sarkozy, principalul candidat la functia de presedinte al Frantei, doreste sa reduca impozitele la mai putin de 28%, de la 34%, dar cu o serie de masuri fiscale ce vor fi aplicate in paralel.
Printre alte tari europene care urmeaza sa reduca taxele se regaseste si Spania, care va micsora impozitul pe profitul companiilor la 30% de la 35% in mai multe etape. "Dar in Marea Britanie, cel putin, afacerile nu inregistreaza succese extraordinare", a declarat Richard Lambert, seful Confederatiei Industriei din Marea Britanie.
Pe masura ce ratele impozitelor sunt in scadere, Marea Britanie a micsorat si alocatiile pentru taxe pentru deprecierea cladirilor industriale. Alte companii ar putea suporta impozite mai mari sub noile reguli, in timp ce alte segmente, care includ serviciile financiare, ar putea castiga. Aceste sectoare care pot castiga sunt afacerile care nu implica multe active fizice si care se pot reloca in locatii ce implica costuri de productie mai scazute.
"Brown a favorizat companiile care se pot muta din Marea Britanie in alte tari care implica costuri mai scazute", a declarat Mark Schofield, partener international al PricewaterhouseCoopers.
"Si in Germania reducerea taxelor ar putea sa nu convinga companiile americane care nu investesc inca in aceasta tara de a se duce acolo", a declarat Irwin. "Dar companiile care se gandesc sa-si mute facilitatile de productie s-ar putea razgandi si sa ramana in Germania", a adaugat el.
Pentru majoritatea companiilor straine din Germania, sunt alti factori care sunt considerati mai importanti decat impozitele atunci cand adopta mai multe decizii de afaceri, potrivit mai multor oameni de afaceri. Piata Germaniei, impreuna cu infrastructura sa foarte eficienta, a atras investitori precum Citigroup, General Electric sau eBay. Costurile fortei de munca ridicate impreuna cu legile foarte stricte nu sunt atractive pentru toate companiile. "Dar, o rata a impozitului mai competitiva ar putea convinge diviziile companiilor multinationale sa ramana", a declarat Irwin. "Germania nu mai este tara cu cele mai mari impozite", a adaugat el.
Trendul de reducere a impozitelor a creat o adevarata industrie a analistilor care studiaza daca aceasta masura este una benefica sau nu. "Exista dovezi conform carora impozitele afecteaza locul in care companiile isi concentreaza activitatile si unde isi repartizeaza profitul", a declarat Michael Devereux, profesor de fiscalitate la Universitatea Oxford.
"Ratele impozitelor companiilor nu sunt principalele motive care se iau in calcul atunci cand se realizeaza o investitie, dar joaca un anumit rol alaturi de alti factori precum accesul la piete importante, forta de munca calificata si costurile de productie.
Mai mult, Devereux sustine ca exista putine dovezi ca reducerile impozitelor au un impact semnificativ asupra intregii economii europene. "In mare este capital care fluctueaza in mai multe tari europene", a declarat el.
Competitia impozitelor intre Europa si alte economii puternic industrializate a ramas una mai putin evidenta. Statele Unite si Japonia au impozite pentru companii de aproape 40% chiar daca in majoritatea tarilor din Europa corporatiile tind sa plateasca mai putin decat rata nominala datorita exceptiilor de la plata lor.
Anumite voci care sustin masurile de sustinere a mediului de afaceri in Statele Unite ar dori adoptarea acestor decizii si peste ocean. Institutul Cato cu sediul in Washington numeste o situatie "jenanta" faptul ca Franta are o rata a impozitarii mai scazuta decat Statele Unite.
Dar, din punct de vedere politic, o reducere a impozitelor in acelasi stil precum in Europa este putin probabila in SUA in viitorul apropiat. Partidul Democrat care detine majoritatea in Congresul Statelor Unite are alte prioritati fiscale. Iar in al doilea rand, SUA nu resimt aceleasi presiuni economice ca tarile mai mici din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO