Business Internaţional

Editorial Les Echos: Ce se surpă acum este temelia sistemului financiar mondial

Editorial Les Echos: Ce se surpă acum este temelia sistemului financiar mondial

Autor: Iulian Anghel

09.08.2011, 15:52 2844

Cel mai important cotidian de business din Franţa, Les Echos,forţează cu încă un pas, ipoteza că SUA chiar ar putea ajunge însituaţia de a nu-şi putea plăti datoriile, ceea ce ar fi mortalpentru întreaga lume financiară.

De când S&P a retrogradat ratingul datoriei SUA, economiştiiau susţinut că pericolul intrării în default a Americii este puripotetic, întrucât americanii pot tipări bani, iar cererea pentrutitlurile americane este ridicată.

Plecând de la cifrele economiei americane - o datorie uriaşă şio creştere economică cvasinulă - Jean Marc-Vittori de la Les Echosspune că, dacă situaţia continuă, "pare clar că SUA riscă să nuadune destui bani pentru a-şi rambursa datoria mai ales dacă clasapolitică refuză orice creştere a impozitelor". Ceea ce ar fi ocatastrofă mondială.

Iată exerciţiul de imaginaţie pe care îl propune Les Echos.Locuiţi într-un bloc - turn de 100 de etaje. În lift, auziţi întrecere murmure care pun la îndoială soliditatea fundaţiilorclădirii. Şi apoi aflaţi că o inspecţie tehnică spune că, da,există fisuri în fundaţii, iar problema este serioasă. Veţi intraîn panică şi nu fără motiv.

Povestea datoriei SUA seamănă cu cea de mai sus - spune LesEchos - căci datoria americană constituie fundaţia imensului imobilal finanţelor mondiale, din două raţiuni. Mai întâi pentru cătitlurile americane sunt sau cel puţin erau cel mai sigur produsfinanciar din lume. Apoi pentru că masa datoriei americane esteenormă. Este deci uşor să vinzi sau să cumperi. Rezultatul: toatecelelalte produse financiare din întreaga lume se definesc îndecalajul de rată a dobânzilor şi sau riscului prin raport laobligaţiunile americane. Astăzi finanţele mondiale sunt pe calesă-şi piardă fundaţiile sau cel puţin punctele de reper. Şi fărăacestea va fi greu să le ţii în picioare, conchide Les Echos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO