Business Internaţional

Enel raporteaza profituri cu 48% mai mari

24.03.2006, 00:00 6

Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, a raportat un profit net in crestere cu 48% pe 2005 si majorarea dividendelor. Cu toate acestea, conducerea grupului italian a mentinut suspansul in ceea ce priveste oferta de preluare a francezilor de la Suez, informeaza MarketWatch.

Conducerea grupului a declarat ca va majora valoarea dividendelor pana la 0,42 euro pe actiune, nivel ce se va mentine pana in 2007.

Enel urmeaza sa isi prezinte in fata investitorilor si analistilor strategia industriala, ocazie cu care se asteapta detalii referitoare la planul de preluare a Suez, pe care Enel a planificat-o in prima instanta pentru februarie. Propunerea initiala s-a lovit de opozitia puternica a guvernului francez. Mai mult, autoritatile din Paris au sustinut fuziunea dintre Suez si Gaz de France, o alta companie din domeniul energetic, ceea ce a provocat discutii aprinse la nivel european in legatura protectionismul de care da dovada guvernul francez.

Fulvio Conti, directorul executiv al Enel, a declarat ca achizitiile ar putea genera o crestere a profiturilor preconizata la 30%, sau chiar mai mult in fiecare an.

Conducerea Enel a raportat anul trecut un profit net de 3,90 miliarde de euro (4,75 miliarde de dolari), pe fondul castigurilor extraordinare provenite din vanzarile de active detinute de companie.

In afara castigurilor din afara, profitul a crescut la 2,74 miliarde de euro, de la 1,86 miliarde, cat a fost in 2004.

La bursa din Milano actiunile Enel au crescut ieri cu 0,5%, ajungand sa fie cotate cu 7,11 euro.

"Lasand la o parte profiturile, rezultatele pe 2005 inregistrate de Enel nu sunt chiar atat de spectaculoase. Castigurile inainte de plata dobanzilor, a impozitelor, deprecierii si amortizarilor (EBITDA) au crescut cu numai un procent. In ceea ce priveste planurile de viitor, Enel trebuie sa vina cu detalii", a declarat un analist.

Membrii conducerii Enel au declarat ca rezultatele de anul acesta ar putea fi mult mai bune decat cele obtinute in 2005 pe fondul scutirilor de taxe, expansiunii internationale si imbunatatii eficientei.

Enel a spus ca planuieste sa reduca incepand cu 2007 nivelul costurilor de operare cu 200 de milioane de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO