Business Internaţional

Energia solara: mai mult vorbe decat proiecte

30.07.2007, 14:46 11

Energia solara a devenit un subiect din ce in ce mai important, dar inca nu poate fi folosita pe scara larga ca sursa de energie alternativa, scrie agentia de presa internationala Bloomberg.
Se pare ca, cel putin pentru moment, aceasta va ramane la stadiul de microtehnologie. Insa pentru a combate efectele emisiilor de gaze toxice, eforturile facute de autoritati si de mediul de afaceri trebuie combinate si cu un efort din partea consumatorilor.
Din ultima decada a secolului trecut am invatat un lucru extrem de important: axarea pe o singura sursa de energie poate fi un lucru extrem de periculos, atat din punct de vedere ecologic, cat si din punct de vedere politic.
Majoritatea predictiilor referitoare la momentul in care energia solara va deveni o sursa de energie utilizata pe scara larga contin aceeasi greseala: se bazeaza pe simple extrapolari ale unor date din trecut.
In ceea ce priveste energia solara, in ultimii 30 de ani s-au gasit prea putine fonduri pentru cercetari, iar aceasta a patruns prea putin pe piata energetica. Mai mult, costurile sunt relativ mari.
Astazi, este foarte greu sa eviti fluxul continuu de mesaje care incearca sa-i convinga pe oameni sa participe la efortul de protejare a mediului.
Guvernele promoveaza masuri de eficientizare a consumului de energie, iar companiile incearca sa reduca emisiile de gaze toxice.
Indiferent de amploarea pe care au luat-o schimbarile climatice si indiferent cat de mult a participat omenirea la acest efect, intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este cum vom putea sa devenim independenti fata de resursele finite de petrol si, mai ales, cum vom putea sa ne asiguram securitarea energetica.
Dintre numeroasele initiative politice privind mediul, ultimele sugestii facute de Gordon Brown, primul-ministru al Marii Britanii, si de Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, pot atrage interesul consumatorilor. Cei doi au propus reducerea taxelor pentru produsele ecologice.
Multi experti considera ca marirea taxelor pentru produsele non-ecologice - cum ar fi benzina si carbunele - ar putea reprezenta cea mai buna cale de a ne imbunatati sistemul energetic.
Prima problema a acestor politici de mediu, ca de altfel si a celorlalte politici publice, este lipsa de onestitate. Iar daca lipseste onestitatea, celelalte argumente nu pot fi decat false.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO