Business Internaţional

Epidemie de demisii la nivel inalt din cadrul WestLB

25.06.2003, 00:00 15



Jurgen Sengera, presedintele WestLB, cea mai mare banca germana cu capital de stat, a fost nevoit sa demisioneze la inceputul saptamanii, dupa ce autoritatile germane de reglementare financiara i-au intocmit un raport incriminator cu privire la gravele erori de management ale companiei.



Demisia sa, hotarata in urma unei scurte adunari ale alctionarilor, reprezinta o puternica lovitura data procesului de reforma initiat de WestLB, aruncand de asemenea o umbra asupra eforturilor Bancilor Federale Germane (Landesbanks) de a-si restructura activitatile inaintea abolirii in 2005 a garantiilor de stat.



Potrivit analistilor, perspectivele de viitor ale bancii, care a inregistrat anul trecut o pierdere inaintea impozitarii de 1,7 mld. euro, sunt din ce in ce mai sumbre.



Este asteptat ca demisia lui Sengera sa fie insotita de cea a altor doi directori executivi.



Demisia lui Robin Saunders, director a diviziei engleze a WestLB, principala unitate financiara a bancii germane avand sediul in Londra, este asteptatin urmatoarele zile.



Responsabiliatea pentru problemele bancii germane sunt legate in principal de divizia engleza, care a suferit pierderi foarte mari in urma unei tranzactii cu compania de televiziune engleza BoxClever.



Pentru a finanta o parte din pierderile inregistrate, WestLB ia in considerare o posibila vanzare a diviziei londoneze.



Bernd Luthje, presedintele consiliului de supraveghere a bancii, a explicat ca plecarea lui Sengera este consecinta raportului intocmit de autoritatea financiara germana de reglementare, BaFin, care critica gravele slabiciuni ale politicii de management al riscului.



Potrivit lui Luthje, director interimar al bancii va fi Johannes Ringel, care in prezent face parte din consiliul de administratie al WestLB.



Oficiali din cadrul celor doua asociatii bancare regionale, care impreuna controleaza o treime din Landesbank NRW, au afirmat ca vor face presiuni pentru inlaturarea lui Sengera si vanzarea principalei divizii financiare a WestLB.



Garantiile oferite de stat au asigurat costuri scazute de finantare, dar pe masura ce acestea vor fi eliminate bancile federale vor avea dificultati in fata concurentei puternicilor banci comerciale.



Ca urmare presiunilor pietei, WestLB, care este detinuta de regiunea germana North Rhine Westphalia impreuna cu bancile locale de economii, a optat pentru impartirea operatiunile sale intre o unitate de stat si o subsidiara comerciala, model care foarte probabil va fi urmat si de celelalte banci regionale de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO