Business Internaţional

Era scăderii preţurilor la alimente a apus. Creşterea accelerată a populaţiei globului pune presiuni uriaşe pe producţie

Era scăderii preţurilor la alimente a apus. Creşterea accelerată a populaţiei globului pune presiuni uriaşe pe producţie

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2012, 00:03 1019

Era scăderii preţurilor la alimente a ajuns la sfârşit având în vedere că populaţia lumii se va majora cu două miliarde de persoane, la nouă miliarde de persoane în următorii 40 de ani, potrivit dealerului american de ma­terii prime agricole Cargill, scrie Bloom-berg.

Producţia globală de alimente ar trebui majorată cu 70% până în 2050 pentru a putea fi hrănită o populaţie în creştere de la şapte miliarde de persoane în prezent la nouă miliarde de persoane, estimează Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU. Presiunile alimentare sunt înteţite şi de tendinţa populaţiei din economiile în curs de dezvoltare de a consuma mai multă carne.

Preţurile alimentelor monitorizate de organizaţie au atins anul trecut la maxime istorice pe fondul majorării preţurilor cerealelor. Preţul grâului s-a dublat de la finele anului 2005, cel al zahărului brut este de două ori mai mare decât era în de­cem­brie 2008, iar preţul sucului de portocale a urcat la un nivel record luna trecută.

Circa 925 de milioane de persoane se confruntau cu foametea în 2010, potrivit datelor ONU. Ca răspuns la criza preţurilor alimentelor din 2008, state precum India, Egipt, Vietnam şi Indonezia au interzis exporturile de orez, aliment de bază pentru jumătate din populaţia lumii.

În 2010, Rusia a blocat livrările de ce-reale în condiţiile în care ţara se confrunta cu cea mai severă secetă din ultima jumătate de secol. Ucraina a restricţionat, de asemenea, exporturile.

Dorinţa de a produce local toate ali­mentele de care e nevoie este "un nonsens total", apreciază Paul Conway, vicepreşe­dintele Cargill, care a explicat că limitările exporturilor din 2008 au fost consecinţa dorinţei statelor de a fi autosuficiente. "Aceasta a perturbat comerţul interna­ţional şi a exacerbat creşterea preţurilor din acel an", a menţionat Conway.

Banca Mondială se aşteaptă la scăderea preţurilor anul acesta din cauza turbulenţelor economice

Banca Mondială apreciază că preţurile alimentelor vor scădea la nivel global anul acesta în condiţiile în care turbulenţele economice vor pune presiuni pe cerere în timp ce oferta va creşte. Banca a avertizat însă că majorarea cotaţiilor petrolului ar putea inversa trendul, iar volatilitatea preţurilor alimentelor a crescut, scrie agenţia Thomson Reuters.

În unele state însă, alimentele sunt mai scumpe decât în 2010, ceea ce creează dificultăţi pentru familiile care alocă o mare parte din venituri alimentelor.

Un index al BM privind preţurile alimentelor arată pentru anul trecut un nivel cu 24% mai ridicat decât în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO