Business Internaţional

Euro 2012 va aduce Poloniei 10 mld. euro din turism

25.05.2007, 14:22 9

Pregatirile pentru Campionatul European de fotbal din 2012 vor crea peste 100.000 de noi locuri de munca, vor accelera cheltuielile pentru bunuri de capital si vor atrage mai multi investitori straini. Aceasta este prognoza impactului pe care organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012 o va avea asupra economiei poloneze, dupa estimarile Ministerului polonez al Economiei, scrie Warsaw Voice.
Pregatirile pentru Euro 2012 inseamna inainte de toate o crestere a investitiilor in stadioane, infrastructura, comunicatii etc. Dupa prognoza Ministerului Economiei, aceste investitii vor duce la o accelerare a gradului de cheltuire a fondurilor destinate investitiilor in active de capital de la 16,7% in 2006 la o medie de 22-25% in perioada 2008-2012. Organizarea Campionatului European de Fotbal va avea de asemenea o influenta asupra cresterii cererii la nivel national si a consumului individual.
Cele mai mari beneficii ale organizarii Campionatului European de Fotbal in 2012 vor fi simtite in special de oamenii de afaceri din domeniul constructiilor si al turismului. Castigurile vor fi simtite atat de catre contractanti, cat si de furnizori. Pe durata evenimentului, cele mai mari beneficii vor fi simtite de catre hoteluri si firmele de catering. Cresterea veniturilor poate fi de asemenea anticipata si pentru agentiile de publicitate.
Obtinerea de catre Polonia a dreptului de a organiza un astfel de eveniment ii va creste si prestigiul national. Acest lucru va avea un impact asupra pietei din Polonia, care va deveni tinta investitorilor straini atat prin investitii directe, cat si indirecte (prin achizitii de actiuni ale companiilor poloneze). Se estimeaza ca intre 2007 si 2012 capitalul strain ce va intra in Polonia va creste anual cu o medie de 3 mld. euro.
Infrastructura este una din principalele bariere pentru fluxurile de capital strain. Este de asteptat ca includerea oraselor poloneze in reteaua europeana de drumuri sa creasca fluxul de capital strain, crescand in acelasi timp si oportunitatile industriilor locale. In asteptarea Campionatului European se vor construi circa 900 km de autostrada, se vor moderniza drumurile principale, precum si 8 aeroporturi. Trei noi stadioane vor fi construite si inca trei vor fi renovate.
Se estimeaza ca efectele acestui program sa creasca
PIB-ul Poloniei cu aproximativ 1% pana in 2010, iar investitiile cu 7,1%. Organizarea Euro 2012 va creste fondurile primite de la UE, alocate pentru realizarea acestui program.
Euro 2012 va aduce desigur beneficii turismului polonez, fapt confirmat de experienta altor tari. Dupa prognozele Ministerului Economiei, in 2012 Polonia va fi vizitata de circa 21,4 milioane de turisti, in vreme ce anul trecut a fost vizitata de 15,7 milioane.
De asemenea, se estimeaza ca turistii sa cheltuiasca aproximativ 39,7 mld. zloti (10,5 mld. euro) in 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO