Business Internaţional

Euro nu mai are putere sa stea fata in fata cu dolarul

04.08.2000, 00:00 15



Cursul monedei unice europene in raport cu dolarul a atins ieri nivelul de 0,902 -cel mai scazut din ultimele zece saptamani, fara ca reeditarea caderii din primavara sa determine Banca Centrala Europeana (BCE) sa ridice nivelul dobanzii de referinta.

Conform asteparilor analistilor de pe marile piete financiare internationale, BCE a amanat o decizie in acest sens pana in a doua jumatate a lunii august. Avand in vedere ca atitudinea autoritatii monetare din zona euro nu a surprins pe nimeni, pietele nu au avut nici cea mai slaba reactie.

In conditiile in care atat statisticile americane, cat si cele europene arata ca euroeconomiile nu au nici o sansa sa depaseasca SUA in ceea ce priveste ritmul de crestere a Produsului Intern Brut, perspectivele euro devin din ce in ce mai ingrijoratoare pentru oficialii monetari de la Frankfurt.

"Este clar ca decizia BCE era previzibila. Practic, in acest moment, euro nu poate decat sa scada, fiind puternic afectat de lipsa de credibilitate in ochii investitorilor", a declarat un analist britanic.

Euro a cazut pe pietele valutare si in raport cu yenul japonez, atingand cea mai scazuta rata de schimb din 26 iunie.

"Slabiciunea euro este incontestabila si nu cred ca apelarea la instrumentele monetare ar putea salva situatia", a declarat traderul unei banci europene, adaugand ca daca investitorii se vor grabi din nou sa scape de moneda unica, declinul va fi mai puternic decat in primavara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO