Business Internaţional

Euro risca sa arunce Europa in haos

01.06.2001, 00:00 12



In ultima noapte a acestui an, aproximativ 660 miliarde de euro, in bancnote si monede, vor fi stivuiti frumos in casele de bani ale magazinelor si bancilor de pe tot cuprinsul Europei, asteptand sa intre in buzunarele europenilor a doua zi de dimineata.

Cap: Toate noile monede echivaleaza in greutate cu 24 de turnuri Eiffel



Este vorba despre 50 de miliarde de monede, cu valoarea intre 1 cent si 2 euro, a caror greutate ar echivala cu 24 de ori turnuri Eiffel si 15 miliarde de bancnorte, care puse cap la cap ar inconjura Luna de 5 ori.

Daca toti acesti bani ar trebui sa fie livrati bancilor in aceeasi zi, aproximativ 500.000 de reprezentanti ai fortelor de interventii ar trebui sa asigure securitatea acestor transferuri, in timp ce Europa numara numai 10.000 de astfel de specialisti.

La toate acestea se adauga "o provocare strategica si logistica practic fara precedent," spune Comisia Europeana.

Aproximativ 300 de milioane de consumatori au un ragaz de doar 8 saptamani de la 1 ianuarie, numita si "E-Day" ca sa-si schimbe moneda nationala in euro. Incepand cu 28 februarie, lirele, drahmele, marcile si alte monede nationale vor deveni simple obiecte de colectie.

"Este o provocare pe trei fronturi," spune Antti Heinonen, director la Banca Centrala Europeana. "In primul rand este vorba despre a transporta un mare volum de monede si bancnote.

In al doilea rand, intervalul de timp este foarte scurt. In al treilea rand este greu sa lucrezi cu doua monede in acelasi timp in intervalul de 8 saptamani cat dureaza preschimbarea."

In incercarea de a limita posibilele probleme, autoritatile europene vor incepe sa distribuie bancilor noile devize inca din septembrie. Bancile, la randul lor, vor trimite aceste monede si bancnote comreciantilor intre lunile septembrie si decembrie.

Succesul operatiunii depinde in mare masura si de disponibilitatea bancilor de a plati mai mult companiilor de protectie si paza care asigura securitatea acestor transferuri.

Asociatia Europeana a Transportatorilor si-a exprimat deja ingrijorarea fata de faptul ca nu dispune de suficiente mijloace de transport si ca trebuie luate in calcul si atacurile avand ca scop jaful.

Aceste temeri sunt impartasite si de sectorul financiar, care a apelat pana si la armatele nationale pentru a escorta convoaiele de vehicule transportand noile monede si bancnote catre destinatari. Guvernul Spaniei si al Frantei au acceptat deja implicarea armatelor lor in aceste operatiuni, dar in Germania nu s-a luat inca nici o decizie in acest sens.

Decizia este in mainile guvernelor nationale, la fel ca si alte aspecte pe care le implica aceasta operatiune, cum ar fi posibilitatea ca bancile sa fie deschise totusi pe 1 ianuarie, o zi traditional consacrata vacantelor in cele mai multe tari europene.

Temerile fata de posibile atacuri criminale sunt alimentate de faptul ca multe tari sunt practic nepregatite sa faca fata uriasei sarcini de a transporta banii in deplina siguranta.

In Italia de exemplu, unde cea mai mare parte a monedei nationale circula sub forma de bancnote, exista mai putine firme specializate in protectie si paza, ceea ce va face ca transporturile sa fie efectuate cu vehicule obisnuite.

Transferul euro de la Monetarie pana la banci, care in multe cazuri vor trebui sa se re-obisnuiasca sa lucreze cu monede, este insa numai primul pas. In multe zone ale spatiului euro, cetatenii vor putea sa preschimbe devizele gratuit si la orice banca.

Singura exceptie este Germania, unde numai clientii bancilor vor putea sa faca acest lucru fara sa plateasca o taxa, datorita influxului masiv de marci germane din estul Europei. Cei care nu au un cont bancar vor trebui sa-si deschida unul daca vor sa obtina noile euro.

Expertii considera ca lungile cozi la ghiseele bancilor nu vor putea fi evitate, datorita intervalului de timp mult prea scurt.

Dar nu iritarea clientilor ar fi problema cea mai mare, ci posibilitatea ca functionarii, aflati sub presiune, sa fie mai putin fermi atunci cand efetueaza operatiunile de rutina si astfel sa treaca cu vederea posibile infractiuni, cum ar fi spalari de bani.

"Pentru cateva zile va fi un haos total," spune un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE). Dar succesul acestei operatiuni va depinde in mod crucial de o vasta campanie promotionala care va incepe in septembrie, avand ca scop constientizarea publicului si incercarea de a-l familiariza cu implicatiile practice ale introducerii monedei unice.

Daca studiile arata ca aproximativ 80% din consumatorii aflati in spatiul euro nu memoreaza pretul in euro al marfurilor pe care le cumpara, alimentand temerile scepticilor ca "multi consumatori pur si simplu nu traiesc in mediul euro," primele zile ale lunii ianuarie vor arata daca moneda unica a fost sau nu o idee buna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO