Business Internaţional

Europa de Est este trimisa in corzi de problemele economice ale Vestului: PIB-ul Ungariei, Cehiei si Sloveniei a suferit contractii masive

10.06.2009, 00:00 25

Ungaria, Cehia si Slovenia se numara printre tarile din Europa Centrala si de Est care au afisat scaderi considerabile ale Produsului Intern Brut in primul trimestru, in conditiile in care zona euro, principalul partener comercial al acestora, este grav afectata de recesiune.

Ungaria, una dintre tarile din regiune cele mai afectate de recesiune, a inregistrat o contractie economica revizuita de 6,7% in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit biroului de statistica de la Budapesta, recesiunea adancindu-se in conditiile in care exporturile catre zona euro si productia industriala s-au redus semnificativ, scrie Bloomberg. Scaderea fusese estimata in mai la 6,4%.
Circa 60% din produsele fabricate sau asamblate de companiile din Ungaria, printre care autovehiculele Audi sau telefoanele mobile Nokia, sunt destinate exportului catre zona euro.
 
Contractie severa pentru Ungaria
Guvernul de la Budapesta estimeaza ca economia Ungariei se va contracta cu 6,7% in 2009, reprezentand cel mai accentuat declin din ultimii 18 ani.
"Cu certitudine, declinul industriei trage in jos PIB-ul", a declarat statisticianul Peter Szabo. "Practic, nu a existat niciun sector care sa afiseze crestere in aceasta perioada."
Productia industriala s-a redus cu o rata anuala de 17,6% in primele trei luni ale anului, in conditiile in care cu un an in urma crescuse cu 6,5%.
Potrivit biroului de statistica ungar, activitatea din industria manufacturiera a cunoscut un declin de 20,5% in primul trimestru, in timp ce consumul final al gospodariilor a scazut cu 5,9% in aceeasi perioada.
Premierul ungar Gordon Bajnai a aprobat reducerea cheltuielilor bugetare cu 1.300 mld. forinti (4,5 mld. euro) pentru a echilibra finantele publice in conditiile in care recesiunea a influentat negativ veniturile bugetare. Oficialii FMI si UE, institutii ce au acordat Ungariei imprumuturi de 20 de miliarde de euro anul trecut, au aprobat in mai extinderea tintei de deficit bugetar la 3,9% din PIB, in plus cu 1% fata de conditiile impuse anterior de creditorii Ungariei.
Banca centrala de la Budapesta prognozeaza o inflatie de 4,5% pentru anul curent.
 
Exporturile Cehiei au scazut cu 20,5% in primul trimestru
Nici Cehia nu a fost crutata de declinul economic, PIB-ul contractandu-se cu 3,4% in primul trimestru, potrivit biroului de statistica de la Praga. Cifrele anuntate au confirmat estimarile realizate pe 15 mai.
Investitiile brute in capital fix s-au redus cu 16,2% in primele trei luni, fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce valoarea totala a capitalului nou creat s-a diminuat cu 3,4%.
Exporturile au inregistrat un declin de 20,5%, importurile s-au redus cu 19,6%, iar cheltuielile de consum ale cehilor s-au majorat cu 3,6% in raport cu perioada similara din 2009. Banca centrala a Cehiei a redus dobanda de referinta la o rata record de 1,5%, pe fondul speculatiilor ca economia se va contracta puternic, iar inflatia va ramane anul acesta sub tinta.
Banca centrala preconizeaza ca PIB-ul Cehiei va afisa o reducere de 2,4% in 2009, revenind la o crestere de 1,4% in cursul anului viitor.
Cererea in scadere de pe pietele externe a fortat companiile locale sa reduca productia si sa concedieze personal, impingand rata somajului in aprilie la un nivel record pentru ultimii doi ani: 7,9%.
Conform estimarilor publicate de banca centrala, inflatia va atinge 1,1% in al doilea semestru al anului.
 
Economia Sloveniei are probleme
Slovenia a afisat in primul trimestru una dintre cele mai slabe performante din regiune, inregistrand o contractie economica de 8,5% in raport cu anul trecut, potrivit biroului de statistica de la Ljubljana.
In conditiile in care Slovenia exporta catre spatiul comunitar doua treimi din bunurile produse la nivel national, "exporturile au primit cea mai puternica lovitura pe masura ce recesiunea a acaparat UE", a afirmat Drasko Veselinovic, CEO al bancii Nova Ljubljanska. "Estimez ca economia isi va reveni modest in toamna."
Slovenia este cel mai bogat stat est-european din Uniunea Europeana, cu un PIB pe cap de locuitor de 18.196 de euro, dar acest lucru nu a ferit-o de cel mai accentuat declin economic din ultimii 17 ani, exporturile, activitatea din industria manufacturiera si de constructii prabusindu-se cu peste o cincime in primul trimestru.
Economia tarii adriatice se va revigora "in lunie de vara" daca cererea pentru exporturi si credibilitatea mediului de afaceri vor creste, a declarat saptamana trecuta ministrul de finante al Sloveniei Frank Krizanic.
 
Companiile israeliene risca falimentul din cauza investitiilor in est
 
Companiile israeliene care au investit masiv in tarile din Europa de Est risca sa intre in faliment, odata cu accentuarea crizei economice din regiune, a anuntat Zohar Goshen, presedintele autoritatii de reglementare a pietei financiare din Israel. "Companiile care au investit in Europa de Est sunt intr-o situatie foarte proasta. Estimarile noastre arata ca unele companii vor intra in faliment - este inevitabil, avand in vedere criza care afecteaza intreaga lume", a precizat Goshen. Companiile din Israel vor fi nevoite sa refinanteze datorii in valoare de 13 mld. sekeli (2,3 mld. euro) pentru plata instrumentelor financiare scadente anul acesta, respectiv dublu in anul urmator, a mai spus oficialul israelian. Printre companiile cu capital israelian prezente pe piata est-europeana se numara Azorim si Kardan. Azorim, compania care se afla in spatele proiectului Bulevardul Posniaki din Kiev, negociaza cu creditorii sai cu privire la restructurarea datoriilor, in timp ce investitorul israeliano-olandez Kardan a anuntat ca va intrerupe proiectele din Ungaria si Polonia.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO