Business Internaţional

Europa in pana de energie cand vine vorba de fuziunile in energie...

02.03.2004, 00:00 12



Valoarea achizitiilor globale din industria energetica s-a injumatatit anul trecut in Europa, pe fondul incetinirii consolidarii industriei in contextul maturizarii pietelor energetice europene, de curand liberalizate. Insa redresarea indelung asteptata a domeniului energetic american pare sa fi captat, in cele din urma, atentia institutiilor financiare si a investitorilor privati, care se grabesc sa profite de pe urma preturilor scazute ale activelor energetice, informeaza Financial Times.



Conform datelor furnizate de PricewaterhouseCoopers, valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din domeniul energetic a scazut de la 84,89 miliarde dolari in 2002, la 43,04 miliarde dolari in 2003. Valoarea tranzactiilor cross-border a scazut de la 26,7 miliarde dolari, la 17 miliarde dolari, cel mai scazut nivel din 1997, cand PwC a demarat aceste statistici.



Cel mai mare declin a fost inregistrat in Europa, unde valoarea tranzactiilor a scazut cu 74% fata de anul precedent, la 17 miliarde dolari. In 2002, regiunea contribuia cu 78% la volumul total de fuziuni si achizitii, dar anul trecut aceasta pondere a fost de doar 40%. Achizitiile nord-americane, in schimb, au crescut cu 65%, la 18,2 miliarde dolari, astfel incat contributia regiunii la volumul final de tranzactii a crescut de la 13% la 42%.



Anul trecut, sase din primele zece tranzactii ca valoare, la nivel global, s-au realizat in Statele Unite, unde fondurile private au investit in active ieftinite de declinul pietelor energetice. Pentru 2004, PwC estimeaza ca vor creste investitiile americane in energie, si ca se vor scoate la vanzare un numar de companii independente britanice.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO