Business Internaţional

Europa pe minus: euro se depreciaza, bursele scad

24.06.2008, 20:27 14

Moneda unica europeana a continuat sa se deprecieze in raport cu dolarul american, oferind Bancii Centrale Europene (BCE) mai putine motive de crestere a ratei de dobanda monetara, scrie Bloomberg.
De asemenea, euro s-a depreciat si in raport cu yenul, dupa ce institutul Ifo din M?nchen a anuntat ca indicele increderii in afaceri a atins cel mai mic nivel din decembrie 2005, pe fondul pretului record al petrolului care reduce perspectivele de crestere in cea mai dezvoltata economia europeana.
"Efectele incetinirii cresterii economice din zona euro vor fi resimtite in continuare, ceea ce va cauza probleme BCE", a spus Jeremy Stretch, strateg valutar in cadrul Rabobank International, a treia mare banca olandeza. El a mai adaugat ca moneda europeana va fi cotata intre 1,53 dolari si 1,58 dolari in al treilea trimestru al anului, iar spre sfarsitul anului va ajunge la 1,47 dolari.
Euro a scazut cu 0,6%, cel mai mare procent inregistrat dupa 13 iunie, si a fost cotat la 1,55 dolari in sedinta incheiata la Londra, de la 1,56 dolari in New York pe 20 iunie. In raport cu yenul, euro a fost cotata la 166,97 yeni de la 167,54 de yeni la sfarsitul saptamanii trecute.
Indicii nationali de referinta s-au aflat in scadere in 13 din 16 piete vest-europene deschise. Astfel, indicele FTSE 100, care include cele mai importante companii cotate la bursa londoneza, a inregistrat un declin de 0,3%. Acelasi procent in scadere l-a avut si indicele CAC 40 al bursei din Paris. Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu 0,2%, ajungand la 294.57 de puncte, la bursa din Londra. Stoxx 600 a atins saptamana trecuta cel mai redus nivel in trei luni din cauza temerilor ca bancile vor inregistra mai multe pierderi iar majorarea costurilor la energie va sufoca cresterea profitului.
Actiunile europene ale producatorilor de autoturisme si ale liniilor aeriene au scazut pentru a patra zi, pe fondul scumpirii petrolului. Titlurile Daimler AG, cel de-al doilea producator mondial de autoturisme de lux si ale companiei aeriene British Airways s-au depreciat din cauza cresterii pretului petrolului la peste 136 de dolari pe baril.
"Actiunile producatorilor de autoturisme si ale bancilor trebuie evitate", a declarat Romain Boscher, manager de fonduri in cadrul Groupama Asset Management din Paris, care supravegheaza 27 mld. dolari. El a mai spus ca producatorii auto sunt afectati de problemele inregistrate pe piata, precum majorarea pretului petrolului, declinul cheltuielilor de consum si deprecierea dolarului.
Actiunile Daimler au scazut cu 1,6% la 43,68 de euro, in timp ce titlurile Renault s-au redus cu 1,5%, ajungand la 54,15 euro. Actiunile Michelin & Cie, al doilea mare producator mondial de anvelope, au inregistrat o scadere cu 2%, ajungand la 46,10 euro.
Cotatia actiunilor companiei aeriene British Airways a scazut cu 1,4% la 215,75 pence/actiune. Actiunile Deutsche Lufthansa, a treia mare companiei aeriana din Europa, au scazut cu 1,8% la 14,39 de euro.
Titlurile BP, cea mai mare companie petroliera europeana s-au apreciat cu 1,7% la 574,25 de pence. De asemenea, actiunile Barclays au scazut cu 2,2%, ajungand la 301,5 pence/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO