Business Internaţional

Europa se îndreaptă către un trimestru trei peste aşteptări, arată mai mulţi indicatori

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2010, 23:35 7

Sentimentul consumatorilor germani se va îmbunătăţi înoctombrie, în condiţiile în care aşteptările economice au urcatpână la un maxim pe trei ani în septembrie, pe fondul reduceriinivelului şomajului şi moderării preţurilor de consum, potrivitgrupului de cercetare de piaţă GfK, citat de The Wall StreetJournal.

Încrederea consumatorilor italieni a crescut de asemenea, întimp ce cheltuielile consumatorilor francezi au urcat în iulie şiau înregistrat doar o scădere uşoară în august, întărind speranţelecă o creştere a cererii interne va proteja procesul de redresare aeconomiei zonei euro în faţa unei încetiniri a creşteriiexporturilor.

Datele au urmat cifrelor publicate la începutul săptămânii, ceindică o uşoară revenire a creditării companiilor de către bănci şio continuare a creditării gospodăriilor.

BCE a salutat veştile ce sugerează că redresarea începută anultrecut devinde din ce în ce mai puţin dependentă de exporturi.

Acest context va permite băncii să-şi normalizeze politicamonetară şi să-şi retragă măsurile de urgenţă luate pentru asprijini economiile.

Conform GfK, indicele încrederii consumatorilor germani a urcatla 4,9 puncte în octombrie de la 4,3 puncte în septembrie. Indiceleaşteptărilor economice a avansat la 53,5 puncte în septembrie, dela 46,6 puncte în august.

Grupul a indicat de asemenea că aşteptările privitoare laevoluţia generală a economiei şi la veniturile personale auînregistrat o îmbunătăţire semnificativă, în timp cedisponibilitatea consumatorilor de a cheltui se situează la unnivel bun.

Germanii cred de asemenea că economia ţării va continua să-şirevină. Cancelarul german Angela Merkel a avut un ton aproapeeuforic într-un discurs adresat oamenilor de afaceri germani."Situaţia economică este remarcabil de pozitivă. Creştereaeconomică pare a fi de fapt clar peste estimările noastre".

Italia a înregistrat de asemenea o creştere pronunţată aîncrederii în septembrie, indicele ISAE avansând până la cel mairidicat nivel din aprilie. Indicele a urcat la 107,2 puncte înseptembrie de la 104,1 puncte în august.

În Franţa, cifrele au indicat faptul că cheltuielileconsumatorilor s-au menţinut la un nivel ridicat în iulie şiaugust, determinându-i pe unii analişti să-şi revizuiască în susestimările privitoare la Produsul Intern Brut pe trimestrultrei.

"Datele prezente întăresc ideea că trimestrul al treilea seconturează a fi un trimestru cu creştere mai puternică decât ne-amaşteptat iniţial", a declarat Tullia Bucco, economist în cadrulUniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO