Business Internaţional

Europenii ar putea crea un vehicul de investiţii cu FMI. China se mai gândeşte

Europenii ar putea crea un vehicul de investiţii cu FMI. China se mai gândeşte

Autor: Anca Dumitrescu

28.10.2011, 17:47 734

Liderii europeni analizează ideea de a crea un vehicul special de investiţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru finanţarea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF), în timp ce China a indicat că are nevoie de mai multe detalii înainte de a decide să contribuie.

Facilitatea ar putea analiza înfiinţarea unui vehicul special cu FMI, a declarat directorul general al FESF, Klaus Regling, într-o conferinţă de presă la Beijing, transmite Bloomberg.

Separat, Zhu Guangyao, secretar de stat în Ministerul chinez de Finanţe, a declarat că guvernul de la Beijing vrea să primească mai multe detalii cum ar fi mărimea garanţiilor de împrumuturi către state precum Italia.

Liderii europeni vor să obţină sprijinul Chinei, deţinătoarea celor mai mari rezerve valutare la nivel mondial, după ce au încheiat în noaptea de miercuri spre joi un acord cuprinzător anti-criză. Acordul prevede recapitalizarea băncilor, majorarea capacităţii FESF la un miliard de euro şi reducerea datoriilor Greciei către bănci cu 50%.

China ar putea încerca să îşi mărească influenţa în FMI, în schimbul contribuţiei sale la susţinerea Europei, a declarat Tomo Kinoshita, economist la Nomura Holdings.

"China ar putea dori să contribuie la stabilitatea europeană şi globală prin intermediul FMI. Statul chinez ar putea încerca să obţină cele mai bune beneficii politice", a arătat Kinoshita.

Regling a spus în conferinţa de presă că China a fost până acum un cumpărător loial de obligaţiuni şi nu a impus vreo condiţie pentru achiziţia de obligaţiuni ale FESF.

Zhu a declarat reporterilor că detaliile sunt încă în discuţie, iar guvernul său vrea să ştie mai mult. El a precizat că nu se aşteaptă ca informaţiile să fie disponibile înainte de sfârşitul lui noiembrie sau decembrie.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit joi la telefon cu preşedintele chinez Ju Jintao, iar cei doi au convenit să colaboreze îndeaproape pentru a asigura creşterea şi stabilitatea economiei mondiale.
Japonia vrea să sprijine extinderea FESF şi aşteaptă detalii, a declarat joi o sursă apropiată situaţiei.

Oficiali din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (BRICS) au declarat în septembrie să sunt deschişi pentru a contribui la stabilitatea financiară mondială prin intermediul FMI sau a altor instituţii financiare internaţionale.

Ţările asiatice au cumpărat în acest an 40% din obligaţiunile FESF, a arătat Regling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO