Business Internaţional

Exemplul lui Abramovici este urmat de alti miliardari rusi

07.04.2004, 00:00 26



Leonid Fedun, vicepresedintele companiei petroliere ruse LUKoil, intentioneaza sa cumpere clubul de fotbal Spartak Moscova, urmand astfel exemplul lui miliardarului Roman Abramovici care a achizitionat clubul de fotbal englez Chelsea London, scrie The Moscow Times. Fedun detine insa numai o zecime din averea lui Abramovich, estimata a se ridica la 10,6 mld. dolari. In ciuda acestui lucru, o entitate apropiata lui Fedun, sau chiar Fedun, este foarte aproape de achizitionarea a 90% din actiunile celui mai celebru club de fotbal din Rusia, tranzactia urmand a se ridica la 70 mil. dolari, potrivit agentiei de presa Vedomosti.



Spartak a refuzat sa comenteze toate aceste informatii.



LUKoil este sponsorul actual al lui Spartak, compania negand la inceputul saptamanii ca a cumparat clubul de fotbal respectiv. "In ceea ce-l priveste pe Fedun, aceasta este o problema personala" a mentionat purtatorul de cuvant al LUKoil.



Cu o avere de 1,3 mld. dolari, Fedun ocupa locul 437 in topul celor mai bogati oameni din lume publicat in fiecare an de Forbes.



Echipele de fotbal din Rusia au reputatia unor finantari "obscure". Dar pe masura ce companiile rusesti mari adopta o serie de masuri pentru a asigura o transparenta mai mare activitatii lor, cluburile de fotbal incep sa se indrepte si ele in aceeasi directie.



Incepand cu sezonul urmator, UEFA va insista ca toate echipele de fotbal din Europa sa-si dezvaluie structurile de conducere si, totodata, sa publice rapoarte de audit recunoscute international.



Investitiile in echipele de fotbal au crescut in ultimii ani, Rusia depasind in esalonul secund al ligilor din Europa tari precum Olanda si Belgia in ceea ce priveste cifra de afaceri realizata.



In 2003, prima liga de fotbal din Rusia a avut o cifra de afaceri de 200 mil. dolari.Cluburile din aceasta tara sunt detinute sau finantate in prezent de unele dintre cele mai mari companii.



Fanii echipei Spartak cel mai probabil vor primi bine vanzarea catre Fedun, deoarece clubul, sub conducerea proprietarului actual Andrei Chervichenko, a intrat intr-un con de umbra in ultimii doi ani.



Fedun, ca vicepresedinte al LUKoil, a jucat un rol important in asigurarea contractului de sponsorizare semnat anul trecut pentru o suma de 3 mil. dolari/an pana in 2006. In momentul semnarii contractului, Fedun spera ca "sponsorizarea sa ajute Spartak sa castige nu doar in Rusia, ci si sa reprezinte cu succes fotbalul intern in competitiile internationale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO