Business Internaţional

Exxon, Coca-Cola şi L’Oréal sunt companii care şi-au majorat dividendele în fiecare an în ultimul sfert de secol

Exxon, Coca-Cola şi L’Oréal sunt companii care şi-au...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2013, 19:36 970

În pofida crizelor care au lovit economiile în ultimul sfert de secol, există companii care nu au întrerupt niciodată plata dividendelor în această perioadă, iar unele nici măcar nu le-au redus. Exxon, Coca-Cola, L’Oréal şi Roche sunt câteva dintre aceste companii, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, care arată că firmelor europene le este mai greu decât celor americane să intre în acest club select.

Statele Unite se descurcă mai bine decât Europa în livrarea de companii care-şi pot majora dividendele fără întrerupere timp de zeci de ani, iar indicii bursieri bazaţi exclusiv pe acţiunile unor astfel de firme ilustrează tendinţa.

S&P are indici cu „aristocraţii dividendelor“ pentru SUA, Europa şi Marea Britanie. Pentru a putea intra în indicele american, o companie trebuie să aibă o istorie de cel puţin 25 de ani cu plăţi ale dividendelor care cresc de la an la an. În prezent, acţiunile a 52 de comapanii îndeplinesc acest criteriu. Cerinţa este însă prea grea pentru Europa şi Marea Britanie, astfel că S&P a redus perioada pentru companiile europene la doar 10 ani.

Printre companiile americane cu rezultate excepţionale privind dividendele se numără grupul petrolier Exxon, care plăteşte dividende de 131 de ani. Plăţile au crescut în fiecare an în ultimii 28 de ani. Coca-Cola şi Colgate Palmolive acordă dividende de mai mult de un secol. Printre companiile mai cunoscute incluse în clubul american al aristocraţilor dividendelor figurează producătorul de unelte Stanley Black & Decker, compania de energie Consolidated Edison, Procter & Gamble, AT & T, managerul de active 3M şi producătorul farma Abbott Laboratories.

În Europa este mai greu

În indiciele european se remarcă grupul elveţian Nestlé, care nu a mai redus dividendele din 1959, când plătea 0,023 franci. Anul trecut, dividendele Nestlé au adus 2,5 franci pe unitate. L’Oréal şi Roche şi-au majorat plăţile în fiecare an în ultimul sfert de secol. De asemenea, producătorul danez de medicamente Novo Nordisk are o istorie de 25 de ani de dividende în creştere. Banca suedeză Handels­banken a anulat plăţile de doar două ori, în 1922 şi 1992, de la înfiinţarea sa în 1871.

„Dacă apare o nouă criză şi îţi ai banii la aceşti aristocraţi ai divi­dendelor, venitul tău nu va fi redus. Reversul medaliei este că, în cazul unei relansări, sectoare precum cel bancar şi de tehnologie îşi vor reveni mai puternic, iar tu nu vei profita“, a explicat Alex Robins, analist la fondul JP Morgan Global Dividend.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO