Business Internaţional

Exxon detine 31,9 miliarde de dolari cash

11.05.2006, 00:00 28

Gratie preturilor in crestere la petrol si unui nivel record al castigurilor inregistrate, titanul global al energiei Exxon Mobil detine in prezent lichiditati de 31,9 mld. dolari (25,1 mld. euro).

Daca preturile petrolului continua trendul ascendent pe care il descrie in prezent, Exxon va depasi in curand compania Microsoft ce are 34,8 mld. dolari cash, noteaza Wall Street Journal Europe.

In acest fel, Exxon, deja cea mai mare companie din lume din punctul de vedere al valorii de piata, s-ar putea lauda in curand cu cel mai mare volum de lichiditati detinut de o companie non-financiara.

Volumul de lichiditati al Exxon, dar si cel al Microsoft, nu este inca la fel de mare ca si cel al Berkshire Hathaway. Insa Warren Buffett, presedintele Berkshire, nu plateste dividende si nici nu rascumpara actiuni. Daca Exxon ar fi urmat o politica similara in ultimii trei ani de crestere continua, volumul de lichiditati ar fi fost acum de doua ori mai mare decat cel al Berkshire, care detine aproximativ 42,9 mld. dolari. In schimb, Exxon plateste in prezent peste 2 miliarde de dolari pe luna actionarilor sai.

Totusi, volumul total al lichiditatilor Exxon a atins nivelul de 31,9 miliarde de dolari la sfarsitul lunii martie, comparativ cu 28,6 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2005, conform cifrelor publicate la sfarsitul saptamanii trecute de SEC, organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA.

Astfel, distanta dintre Exxon si Microsoft se reduce, Microsoft inregistrand la sfarsitul lunii martie un volum al lichiditatilor si investitiilor pe termen scurt de 34,8 miliarde de dolari.

In plus, volumul de lichiditati al Exxon nu include cele 5 miliarde de dolari pe care compania i-a rezervat pentru un apel in instanta.

Berkshire dispunea de lichiditati si echivalente in valoare de aproape 43 miliarde de dolari la sfarsitul lunii martie, cel mai mare volum de lichiditati detinut de o companie non-financiara, conform unui studiu realizat de Capital IQ. Prin definitie, bancile, companiile de asigurari si alte firme financiare acumuleaza mari volume de lichiditati.

Totusi, volumul mare de lichiditati acumulat ar putea contribui la inasprirea criticilor aduse Exxon. Pe masura ce preturile la benzina s-au scumpit la pompa, Exxon si alte mari companii petroliere sunt atacate de consumatori si politicieni, care se intreaba daca firmele petroliere au investit destul de mult pentru a spori productia.

Investitorii sunt in general multumiti de planurile companiei legate de cheltuielile de capital si de majorarea dividendelor platite actionarilor in ultimii doi ani, arata Jennifer Rowland, analist in cadrul J.P. Morgan Chase. Exxon s-a aratat a fi "extrem de disciplinata", a adaugat Rowland.

Volumul de lichiditati al Exxon nu ar mai inregistra un ritm la fel de rapid daca preturile la titei ar scadea. Orice modificare cu un dolar in pretul petrolului genereaza o fluctuatie cu 500 de milioane de dolari in procesul de generare a lichiditatilor in cazul Exxon, arata Fadel Gheit, analist in cadrul Oppenheime. Spre deosebire de cazurile Microsoft si Berkshire, ale caror "averi" depind de cicluri de business mai tipice.

Desi intre volumul de cash al Exxon si cel al Microsoft ramane o diferenta de 3 miliarde de dolari, Exxon genereaza lichiditati intr-un ritm mult mai rapid si prin urmare volumul sau de lichiditati l-ar putea eclipsa pe cel al Microsoft in cateva luni. In primul trimestru, volumul total al lichiditatilor Exxon a crescut cu 3,3 miliarde de dolari. Prin comparatie, Microsoft a inregistrat in primele 3 luni ale anului o crestere de numai 261 de milioane de dolari.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO