Business Internaţional

Faţa sumbră a recesiunii economice: oraşul în care doar 200 de poliţişti luptă cu 100.000 de membri ai găştilor de cartier

Faţa sumbră a recesiunii economice: oraşul în care...

Autor: Ştefan Stan

26.04.2013, 17:19 7459

Perioada când Statele Unite aveau oraşe sigure, invidiate de o lume întreagă, a apus. Multe din oraşele americane actuale sunt în degradare, scufundate într-o criminalitate fără precedent. Peste tot în ţară sunt comunităţi unde crimele, drogurile, găştile şi traficul de persoane au ieşit total de sub control, scrie Zero Hedge.

Chicago este unul din cele mai periculoase oraşe din lume. Găştile rău famate din metropola americană se află în plină ascensiune, iar crimele provocate de acestea aduc oraşul în topul celor mai periculoase locuri de trăit. În 2012, peste 500 de oameni au fost ucişi în Chicago.

Sergentul Matt Little, conducătorul uneia dintre brigăzile poliţiei din Chicago care luptă împotriva găştilor, a declarat că sunt numai 200 de ofiţeri, din cei 12.000 de poliţişti, cat are departamentul de poliţie din Chicago, care trebuie să se opună celor 100.000 de membrii ai reţelelor rău famate. Sergentul este un veteran decorat în Irak şi Afganinstan, şi totuşi spune că anumite părţi din Chicago sunt comparabile cu ceea ce a văzut în război.

“Aproape toată violenţa pe care o vedem în oraş vine din rândul găştilor. Când se trage asupra noastră, tragem şi noi asupra lor. Apoi încercăm să realizam unde este cea mai bună locaţie să răspundem violenţelor, vom merge în acel loc, vom încerca să oprim agresiunile, şi poate chiar să construim un caz împotriva infractorilor”, a declarat Little.

Little a adăugat că “găştile şi-au pierdut ierarhia, iar fără un lider, nu este nimeni care să ţină lucrurile sub control”. Cel mai probabil, liderii sunt în închisoare, sau morţi, iar cei rămaşi în găşti sunt tineri, fără discernământ şi fără remuşcări. SUA are cel mai mare procent, raportat la populaţie, de persoane care se află în penitenciare.

“Membrii găştilor sunt destul de deştepţi încât să aibă oameni care să intervină pentru ei, să aibă poveşti plauzibile, şi un sistem de bariere pe care le ridică pentru a ne împiedica să ne facem slujba”, susţine Little.

Poliţia încearcă să stabilească o bază de date, obţinută din interviuri cu membrii găştilor, care să cuprindă locaţiile reţelelor infracţionale, problemele pe care acestea le au între ele, sau obiceiurile membrilor, pentru a putea anticipa episoadele de violenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO