Business Internaţional

Febra fuziunilor si achizitiilor a cuprins companiile europene

01.04.2005, 00:00 14

Numarul preluarilor este in crestere la nivel mondial, de la banci, companii farmaceutice pana la societati imobiliare, iar Europa nu face exceptie, scrie The International Herald Tribune.
O parte din marile grupuri europene, precum producatorul elvetian de medicamente Novartis sau lantul de magazine francez Galeries Lafayette, ocupa in prezent rolul principal in actiunile de fuziuni si achizitii. Cuprinsa de febra achizitiilor, banca Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania a confirmat suma de 6,4 miliarde de euro licitata pentru preluarea Banca Nazionale del Lavoro, banca numarul sase din Italia.


Tranzactiile se desfasoara pe fondul interesului crescut al companiilor pentru extinderea afacerilor. Acestea au intrezarit oportunitatea de a face achizitii intr-un moment de calm relativ, dintr-un mediul economic altfel riscant si inainte de posibila majorare a ratelor dobanzilor. "Conditiile de creditare sunt indulgente", a declarat Henrik Aslaksen, directorul de achizitii si fuziuni de la Deutsche Bank. Costul scazut al capitalului este unul dintre factorii care "atrag fondurile private de investitii catre achizitii", a declarat Aslaksen.


Banca lui Aslaksen a acordat consultanta pentru cea mai mare tranzactie in care a fost implicat un fond privat din 1989, preluarea de 11,8 miliarde de dolari (9,1 miliarde euro) a SunGard Data Systems. Deutsche Bank a declarat ca se afla in fata unei revigorari a activitatii de fuziuni, in special in domeniul telecomunicatiilor si a imobiliarelor.


Dealogic, o companie care ofera date despre industria bancara, a declarat ca tranzactiile totale au crescut cu 7% la 598,9 miliarde de dolari (462,3 mld. euro) in primul trimestru al lui 2005 fata de 559,5 miliarde de dolari (432 mld. euro) anul trecut.


In Europa, volumul tranzactiilor s-a mentinut la un nivel constant, desi nu a tinut pasul cu Statele Unite, unde acesta a crescut cu 7% in primul trimestru. Conform datelor Dealogic, valoarea totala a tranzactiilor din Europa a fost de 160,9 miliarde de dolari (124 mld. euro) comparativ cu 202,7 miliarde de dolari (156,5 mld. euro) anul trecut, cand Sanofi-Synthelabo din Franta a fuzionat cu rivalii franco-germani de la Aventis, pentru 65,5 miliarde de dolari (50,5 mld. euro).


Tranzactiile incheiate de europeni in afara continentului s-au dublat la 60 de miliarde de dolari (46,3 mld. euro) in primul trimestru al acestui an. Unele dintre cele mai mari afaceri din acest an au fost realizate in Spania, unde compania Metrovavcesa a preluat grupul rival Gecina pentru 11,4 miliarde de dolari (8.8 mld. euro), iar consortiul condus de BC Partners si Cinven a achizitionat reteaua de rezervari Amadeus pentru 5,7 miliarde de dolari (4,4 mld. euro).


Orice accelerare a tranzactiilor este cauzata de factori multipli, cred bancherii. Doi dintre cei mai importanti factori sunt reprezentati de surplusul de fonduri ale companiilor si credinta ca perioada creditelor ieftine se afla la final.


Exista un val de bani disponibili, in jur de 1.500 de miliarde de dolari (1.157 miliarde euro) doar in Statele Unite, pe care companiile sunt dispuse sa ii cheltuiasca.


Un alt factor-cheie este echilibrarea balantelor companiilor, care sunt presate sa gaseasca noi modalitati de dezvoltare dupa o perioada lunga de timp in care rezultatele au fost mai slabe.


Din ce in ce mai multi giganti considera fuziunile si achizitiile cea mai buna cale de urmat in perioada de incertitudine prin care trece economia mondiala, afectata de factori precum preturile record ale petrolului, terorismul si scaderea consumului.
cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO