Business Internaţional

Februarie - luna cea mai activa in fuziuni si achizitii dupa octombrie 2000

04.03.2004, 00:00 11



Fuziunile si achizitiile realizate pe plan global s-au accelerat in primele doua luni ale anului, valoarea contractelor din februarie atingand cel mai inalt nivel de dupa luna octombrie a anului 2000, conform datelor publicate de firma de cercetare Dealogic.



Valoarea fuziunilor si achizitiilor din februarie a fost de 238,64 miliarde de dolari, comparativ cu 286,32 miliarde de dolari in octombrie 2000, anul in care expansiunea companiilor de tip dot-com a incetat si activitatea de fuziuni si achizitii s-a redus drastic, potrivit analistilor Dealogic.



Companiile au ezitat sa mai incheie tranzactii in ultimii trei ani, in urma valului de scandaluri corporatiste din SUA, dar si a declinului pietelor bursiere. Directorii executivi par sa-si fi regasit, insa, increderea necesara pentru a relua marile tranzactii strategice si chiar pentru a intra in ofensiva cu oferte ostile.



De la inceputul anului curent, pe plan mondial au fost anuntate fuziuni si achizitii de 459,63 miliarde de dolari, in crestere cu 170% fata de perioada corespunzatoare a anului 2002, se arata in studiul Dealogic.



Climatul economic mai favorabil a ameliorat, de asemenea, conditiile pentru companiile care intentioneaza sa-si listeze actiunile la bursa. Ofertele publice initiale, care practic au stationat pe linie moarta in 2003, au avansat cu mai mult de 700% fata de intervalul corespunzator din anul trecut, totalizand 12,13 miliarde de dolari pe plan international.



Bancherii sunt optimisti ca avantul tranzactiilor poate fi sustinut, telecomunicatiile, serviciile financiare si sectorul energetic urmand a inregistra cea mai intensa activitate sub acest aspect in 2004.



Preluarea Bank One de catre J.P. Morgan Chase & Co., in schimbul imensei sume de 58 miliarde de dolari, a dat o nota pozitiva inceputului de an si a fost urmata rapid de oferta ostila inaintata de firma franceza de medicamente Sanofi-Synthelabo pentru cumpararea rivalului Aventis, in valoare de peste 40 miliarde de euro.



In SUA, compania de cablu Comcast Corp. a lansat o oferta nesolicitata de 50 miliarde de dolari pentru Walt Disney Co. Alte mari operatiuni au inclus, in februarie, victoria grupului de telefonie mobila Cingular Wireless in cursa catre preluarea AT&T Wireless, oferta sa de 41 miliarde de dolari surclasand-o pe cea a gigantului britanic Vodafone.



In acelasi timp, France Telecom a lansat o oferta pentru cumpararea participatiilor minoritare la capitalul celui de-al doilea mare furnizor de acces la Internet din Europa, Wanadoo, oferta pe baza careia valoarea firmei vizate ajunge la 13 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari).



De asemenea, Citigroup a cumparat Koram Bank din Coreea de Sud, la pretul de 2,7 miliarde de dolari, iar compania daneza Carlsberg a preluat participatia de 40% a partenerului norvegian Orkla la capitalul Carlsberg Breweries, pentru 2,55 miliarde de dolari.



Valoarea fuziunilor si achizitiilor din ianuarie nu a fost mult inferioara celei din februarie, situandu-se la 224,70 miliarde de dolari, conform datelor Dealogic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO