Business Internaţional

Fed a pus capat politicii de crestere a dobanzii la dolar din ultimii doi ani

Fed a pus capat politicii de crestere a dobanzii la dolar din ultimii doi ani
10.08.2006, 18:05 28

Cu riscul de a parea mai putin pornit pe lupta cu inflatia, presedintele Fed, Ben Bernanke, a hotarat mentinerea dobanzii de baza la 5,25% pentru a da o gura de oxigen economiei.
Banca centrala a Statelor Unite ale Americii (Fed) a anuntat ca rata dobanzii de baza va ramane la nivelul de 5,25%, punand capat seriei de 17 aprecieri consecutive, inceputa in iunie 2004, scrie Financial Times.
Pietele financiare au dat impresia ca nu au stiut exact cum sa reactioneze la decizia Fed. Analistii se asteptau ca Fed sa mentina actualul nivel al costurilor la imprumut, mai ales dupa raportul care indica o scadere sensibila in crearea de noi locuri de munca in economia locala.
Indicele Standard& Poor's 500 a variat puternic intre o pierdere de 0,5% si o apreciere de 0,4%, inchizand sedinta cu 0,3 procente in scadere.
"Reactia imediata a fost una pozitiva pentru ca Fed nu a marit dobanda de baza", este de parere Markus Schomer, economist-sef la AIG Global Investement Group. "Apoi, ei s-au uitat pe raportul oficial al bancii centrale si au inteles ca este vorba doar de o simpla pauza a demersurilor de inasprire a politicii monetare si nu de oprirea lor", a adaugat el.
Desi dolarul a scazut usor fata de moneda europeana, reactia pietei a fost, per total, destul de calma.
"Exact asta au si vrut (membrii consiliului Fed - n.r.). Ei nu au vrut sub nicio forma ca aceasta decizie sa fie considerata un semn de oprire a aprecierii ratei dobanzii de baza", a declarat Peter Hooper, economist-sef la Deutsche Bank Securities.
Daca pana acum declaratiile oficiale ale bancii centrale precizau doar ca "sunt indicii de incetinire a cresterii economice", de aceasta data oficialii Fed au subliniat ca "expansiunea economica s-a moderat fata de ritmul destul de accelerat din primul trimestru". In declaratie se precizeaza ca rata de baza a inflatiei a continuat sa se majoreze, explicatia fiind nivelul inalt de utilizare a resurselor si cresterea preturilor produselor energetice, despre care oficialii Fed considera ca "au puterea de a sustine in continuare presiunile inflationiste". In acelasi timp insa, ei au concluzionat ca aceste presiuni urmeaza sa se tempereze in timp.
In anul fiscal incheiat in iunie, rata inflatiei din SUA, fara a lua in calcul produsele alimentare si cele energetice, a atins nivelul de 2,4%, cea mai mare apreciere din aprilie 1995, conform datelor prezentate de Ministerul Comertului. In acelasi timp cheltuielile legate de forta de munca au crescut cu 3,2 procente in ultimele 12 luni, cel mai inalt nivel de la sfarsitul lui 2004.
"Vor trebui sa astepte sa vada daca incetinirea cresterii economice va persista", este de parere Robert Parry, fost presedinte al sucursalei Fed din San Francisco. "Probabil ca vor ajunge la concluzia ca munca lor inca nu a luat sfarsit", a adaugat el.
Conform contractelor de tip futures pe luna decembrie la Camera de Comert din Chicago, piata se asteapta in proportie de 53% ca Fed sa aprecieze din nou rata dobanzii de baza pana la 5,5% pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels