Business Internaţional

Fed confirma: rata dobanzii sta pe loc

14.08.2003, 00:00 15



Rezervele Federale au anuntat ca rata dobanzii de referinta va ramane la acelasi nivel, de 1%, confirmand astfel asteptarile analistilor. Mai mult, Alan Greenspan, presedintele Fed, a adaugat ca acest nivel se va mentine "pe o perioada considerabila de timp". Nu s-a mentionat cat de lunga va fi aceasta perioada, dar unii analisti si investitori sunt de parere ca rata dobanzii va ramane neschimbata cel putin pana in primavara anului urmator. Altii sunt si mai "darnici", estimand ca nu va fi operata nici o modificare inainte de 2005. #leadend#



Greenspan a facut si unele comentarii privind situatia economiei americane, prezenta si viitoare. Astfel, economistii Fed estimeaza accentuarea cresterii economice in al doilea semestru al anului, aceasta evolutie avand un punct de sprijin in nivelul scazut al costului imprumuturilor si productivitatea, inca la un nivel destul de ridicat. Pentru anul viitor, cresterea economica previzionata este de 4% sau chiar mai mult.



Oficialii Fed au aratat ca inca mai exista o "probabilitate, desi minora, ca inflatia sa scada in mod neasteptat", desi este de ajuns pentru ca autoritatile sa ia masuri sa previna acest fenomen "nedorit".



Greenspan a adaugat ca exista semne ca investitiile companiilor cresc. In acelasi timp, dupa un declin care s-a incheiat in 2001, piata fortei de munca a ramas in urma. In prezent, rata somajului este de 6,2%.



Bursa de valori americana a avut o crestere modesta dupa anuntul lui Greenspan, semn ca decizia autoritatilor fusese anticipata de analisti si investitori. Astfel, majoritatea actiunilor au crescut cu cate un procent. Astfel, indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 1%, ajungand la 990,35 de puncte, in timp ce Dow Jones Industrial Average a atins un nivel de 9.310,06, avand acelasi ritm de crestere.



La ultima intalnire a economistilor de la Fed, care a avut loc in iunie, s-a decis reducerea acestui indicator cheie al economiei americane cu un sfert de punct procentual, atingand minimul ultimilor 45 de ani. Aceasta a fost cea de-a treisprezecea reducere a ratei de dobanda din ianuarie 2001, cand a inceput campania bancii centrale de sustinere a fenomenului creditarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels