Business Internaţional

Fed face curatenie in sectorul financiar american

20.12.2007, 19:01 19

Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a anuntat noi reglementari menite sa refaca reputatia Fed dupa ce aceasta a fost criticata pentru reactia slaba avuta in fata crizei sectorului creditelor ipotecare subprime, scrie Bloomberg.
Fed a propus o serie de masuri menite sa asigure o protectie sporita celor care contracteaza credite ipotecare in incercarea de a preintampina o accentuare a actualei crize de pe piata rezidentiala, criza ce afecteaza intreaga economie.
Guvernatorii Fed au propus in unanimitate interzicerea acordarii de credite ipotecare suprime in lipsa documentatiei necesare privitoare la veniturile contractantului, cat si eliminarea majoritatii taxelor percepute in cazul rambursarii anticipate a creditelor. Conform planurilor, anuntate dupa o analiza de sase luni, creditorii vor trebui sa determine daca cei care doresc sa contracteze un credit ipotecar isi pot permite sa plateasca ratele.
Eforturile Fed de a restrictiona unele practici de creditare, evitand in acelasi timp interzicerea totala a unor produse, a starnit reactii mixte din partea legislatorilor si organizatiilor de protectie a consumatorilor.
Pachetul de masuri, cea mai ampla initiativa a Fed de cand Bernanke a devenit presedinte al bancii anul trecut, sunt deschise comentariilor publice timp de trei luni inainte ca oficialii sa finalizeze reglementarile.
"Planurile ridica semne de intrebare serioase daca Fed este institutia potrivita sa indeplineasca functii de protectie a consumatorilor", a declarat presedintele Comitetului Bancar din cadrul Senatului Christopher Dodd. Barney Frank, care conduce House Financial Services Committee, considera ca planul este "prea slab pentru a recladi increderea in piata creditelor ipotecare".
Cei din industria financiara au avertizat ca o restrictionare a creditelor ipotecare subprime ar reduce activitatea de creditare chiar in mijlocul crizei sectorului rezidential.
Fed a votat in acelasi timp pentru ca cei care contracteaza credite sa constituie un cont escrow pentru taxe si asigurari.
"Disciplina de pe piata creditelor ipotecare a fost in anumite cazuri incalcata, iar stimulentele utilizarii unor proceduri de creditare prudente au fost slabe de multe ori", a declarat Bernanke. Noile reglementari sunt menite sa preintampine utilizarea unor practici de creditare abuzive fara a "restrictiona accesibilitatea creditelor ipotecare", a adaugat el.
Planurile mai includ noi reglementari privitoare la raportarea financiara in cazul creditorilor, acestia trebuind sa trimita rapoarte mai devreme. De asemenea, creditorilor li se interzice sa plateasca brokerilor comisioane mai mari decat cele asupra carora contractantul s-a pus initial de acord.
In acelasi timp, anumite forme de publicitate vor fi interzise, iar toate ratele creditelor trebuie sa fie prezentate clar, nu numai cele de inceput, promotionale.
Avand in vedere ca noile reglementari se vor aplica numai in cazul viitoarelor cereri de creditare, banca centrala americana ar putea fi criticata ca a actionat prea tarziu pentru a-i mai putea ajuta pe proprietarii de locuinte aflati in impas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO