Business Internaţional

Fiat raporteaza o pierdere istorica: 4,26 mld. euro

03.03.2003, 00:00 16

Conglomeratul industrial italian Fiat a raportat o pierdere de 4,26 miliarde de euro pe 2002, cea mai mare din istoria sa si dubla fata de ce se astepta piata. Rezultatul se datoreaza, in cea mai mare parte, costurilor generate de restructurarea diviziei auto, relateaza agentiile internationale de presa.
Divizia Fiat Auto, aflata in agonie de ceva timp, a inregistrat de asemenea o pierdere anuala record de 1,34 de miliarde de euro, iar vanzarile au scazut cu 9,4%. Vanzarile generale ale Fiat s-au contractat cu 4%.
Grupul are in vedere vanzarea de noi active, consolidarea capitalurilor si renegocierea relatiilor cu General Motors(GM).
Pierderea fara precedent a fost raportata la putin timp dupa preluarea conducerii grupului de catre Umberto Agnelli care a anuntat schimbari majore in management. El l-a numit pe Giuseppe Morchio in functia de director general, care apartinea lui Alessandro Barberis. Barberis a fost avansat, devenind vicepresedinte executiv.

Inca 5 mld. euro pentru Fiat Auto
Fiat a mai auntat ca intentioneaza sa recapitalizeze Fiat Auto cu 5 miliarde de euro, dintre care 3 milirade de euro, vor fi atrasi pe termen scurt. Grupul a anulat datoriile Fiat Auto catre celelalte divizii ale sale. Fiat Auto va face o emisiune de noi actiuni.
Fiat a solicitat GM sa intervina cu un capital de 2 miliarde de euro, dar a precizat ca isi va continua eforturile de recapitalizare ale diviziei auto chiar si fara ajutorul GM. Daca nu va contribui la emisiune, participatiile GM la Fiat se vor reduce de la 20% la 5%. 
In 2000, Fiat a incheiat un contract cu GM prin care a vandut 20% din actiuni catre compania americana. Contractul includea si optiunea de vanzare a  restului de actiuni pana in 2004.

Vinde ce e mai bun
In incercarea de a strange fonduri pentru Fiat Auto, grupul intentioneaza sa vanda si operatiunile de asigurari, Toro Assicurazioni, pentru care poate primi pana la 2,5 miliarde de euro.
Candidatii cu cele mai mari sanse sunt grupurile italiene de asigurari Riunione Adriatica di Sicurta, numarul doi in Italia si compania de investitii Hopa, condusa de Emilio Gnutti, care s-a mai oferit sa ajute Fiat. Alti potentiali ofertanti sunt compania germana Munich Re si Axa, asiguratorul numarul doi din Europa. Fiat a primt deja scrisorile de intentie pentru Toro si vrea sa incheie afacerea pana in al treilea trimestru. Toro a inregistrat un profit de 100 de milioane de euro, in al doilea semestru al anului trecut.
Fiat urmeaza sa anunte si vanzarea diviziei listate IPI, din domeniul imobiliar, pentru 300 de milioane de euro catre Risanamento Napoli, o companie imobiliara detinuta de Gruppo Zunino.
O alta unitate profitabila scoasa la vanzare este cea de aviatie, Fiat Avio.
"Fiat va gasi usor cumparatori, dar face o mare greseala. Vand toate operatiunile profitabile si vor ramane cu divizia auto in care nu mai crede nimeni", a spus Claudio Morsenchio de la banco Emiliano Romagnlo.
Anul trecut, Fiat a vandut active de 4,7 miliarde de euro si a concediat 8.000 de persoane. Actiunile Fiat au piedut anul trecut 50% din valoare si se afla la cel mai mic curs din ultimele doua decenii.
Afacerea Fiat reprezinta in jur de 5,4% din PIB-ul Italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO