Business Internaţional

Finantele japoneze sunt aproape de colaps

09.03.2001, 00:00 14



Japonia este pe cale sa intre intr-un colaps fiscal, dupa un deceniu de cheltuieli masive efectuate in scopul redresarii economice a tarii, a declarat ieri ministrul nipon al Finantelor, Kiichi Miyazawa, relateaza Mediafax.

"Situatia fiscala a Japoniei este aproape de colaps, ceea ce impune o reforma fiscala fundamentala", a declarat Miyazawa in cadrul unei sedinte parlamentare.

Miyazawa si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de amplificarea constanta a datoriei publice a Japoniei, dar comentariile sale nu au determinat decat deprecierea monedei nationale pana la 120,40 yeni/dolar, un nou minim al ultimelor douazeci de luni. In raport cu moneda unica europeana, yenul a scazut cu 0,4%, atingand 111,9 yeni/euro.

"Nu putem cumpara moneda unei tari a carei situatie fiscala este foarte aproape de colaps" a declarat Takashi Toyahara, analist in problema cursurilor de schimb la Nomura Trust and Banking Co.

Din anul 1992, guvernul a aplicat zece programe de stimulare economica, in valoare de circa 128.000 de miliarde de yeni (1.070 miliarde de dolari), in incercarea de a restabili economia dupa un declin prelungit, cauzat de criza preturilor la active de la sfarsitul anilor '80.

Ca urmare, datoria publica exprimata in raport cu Produsul Intern Brut al tarii s-a dublat, ajungand la aproximativ 130% si urmeaza sa creasca in continuare, determinand principalele agentii de evaluare financiara sa retrogradeze ratingurile atribuite Japoniei.

Miyazawa a declarat ca Japonia nu mai poate amana deciziile radicale privind reducerea datoriei publice, pentru a permite economiei sa-si redobandeasca sanatatea pe termen lung.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yasuo Fukuda, a minimalizat insa declaratiile ministrului Finantelor. In opinia lui Fukuda, Miyazawa a dorit sa spuna ca situatia fiscala a tarii s-ar apropia de colaps daca nu se va lua nici o masura in urmatorii zece-douazeci de ani.

Pe de alta parte, viceministrul Finantelor, Toshiro Muto, a declarat ca remarcile lui Miyazawa nu semnaleaza o modificare a politicii fiscale nipone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO