Business Internaţional

Finantistii nu vad cu ochi buni piata imobiliara din SUA

19.06.2007, 18:29 17

Piata imobiliara din Statele Unite ale Americii se afla intr-o situatie atat de grava, incat este necesara reducerea dobanzilor in urmatoarele sase pana la noua luni, a declarat Bill Gross, administratorul celui mai mare fond de obligatiuni la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Bill Gross si Alan Greenspan, doua personalitati marcante ale lumii financiare din SUA, fac previziuni contradictorii despre piata imobiliara americana, un lucru este insa singur: volatilitatea Trezoreriei este in crestere.
Fostul presedinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan, care a prezidat peste 14 de majorari ale dobanzilor pana a iesit la pensie in ianuarie 2006, nu este de aceeasi parere. Sansele ca economia sa evite o criza sunt de doi la unu, a declarat in urma cu o luna Greenspan. In cadrul unui discurs in Mexico City, Greenspan a sustinut ca dobanzile pe termen scurt sunt inca la un nivel coborat si ca nu vor ramane asa mult timp.
Comentariile facute de Bill Gross, presedintele de investitii al Newport Beach, si de Greenspan, care in prezent conduce propria firma de consultanta, se alatura factorilor care au influentat cel mai mult situatia Trezoreriei Statelor Unite din ultimii doi ani. Indexul MOVE stabilit de Merrill Lynch, care masoara asteptarile de volatilitate ale Trezoreriei, a crescut pe 12 iunie la 85,2 puncte, cel mai ridicat nivel din 2005.
"Putine persoane din piata au capacitatea de a influenta piata asa cum fac ei. Cei de pe piata ar trebui sa le acorde atentie", spune Sebastian Paris-Horvitz, strateg de investitii la AXA Investment Management din Paris.
Reprezentantii Societe Generale estimeaza ca Fed va ridica dobanda la creditele interbancare peste nivelul actual de 5,25 procente.
"Nu pot avea amandoi dreptate. Nu iti poti permite sa nu iei in seama opiniile lor. Greenspan are statutul unui guvernator extrem de faimos, iar Bill Gross are reputatia unui administrator de fond cu foarte mare succes" spune Brian Hilliard, economistul-sef de la Societe Generale din Londra.
Diferenta dintre opiniile lui Gross si Greenspan consta in directia de evolutie a pietei imobiliare. Piata locuintelor reprezinta aproximativ 23 de procente din economie, daca sunt luate in considerare achizitiile de mobila, electrocasnice si alte accesorii pentru casele noi. Dupa ce a condus cresterea economica pana in 2001, piata imobiliara rezidentiala a inceput sa scada. Numarul proprietarilor care risca o posibila evacuare din cauza intarzierilor la plata creditelor ipotecare a atins valoarea maxima in primul trimestru al anului, arata un raport emis de Asocitia Bancherilor pentru Creditele Ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO