Business Internaţional

Firmele de contabilitate se restructureaza

08.05.2003, 00:00 28

Doua din cele patru mari firme de contabilitate din lume si-ar putea restructura operatiunile desfasurate in Franta din cauza noii legislatii adoptate de aceasta tara, al carei scop este cresterea calitatii rapoartelor financiare, informeaza Financial Times.
Deloitte & Touche si PwC examineaza in prezent posibile modificari ale operatiunilor proprii ca urmare a adoptarii noii legislatii, cat si legii americane Sarbanes-Oxley privind activitatile de contabilitate si guvernarea corporatista.
KPMG a anuntat luna trecuta ca va desfiinta legaturile existente intre divizia sa franceza de audit si o alta divizie de drept.
Totusi, Ernst&Young, cealalta mare firma, a semnalat ca nu doreste sa suspende legaturile dintre diivizia sa franceza de audit si o alta divizie.
Legislatia franceza reprezinta una dintre cele mai sereve reactii din lume fata de scandalurile din sectorul corporatist american, scandaluri ce au sporit temerile legate de independenta auditorilor si de rapoartele financiare.
Aceast noua legislatie nu a fost inca aprobata de catre parlamentul francez, dar a declansat deja nevoia de a regandi modelul activitatilor de contabilitate.
Fidal, divizia de drept legata de divizia franceza de audit, va renunta la reteaua internationala a firmei de contabilitate pana la sfarsitul lunii iunie. Se pare ca aceste modificari sunt determinate de presupunea conform careia firma nu va fi capabila sa ofere anumite servicii non-audit clientilor KPMG din sectorul de audit sub noua legislatie de audit si alte reglementari legate de independenta firmelor de audit.
Firmele juridice ofera in mod traditional servicii de planning fiscal in Franta, insa noua legislatie va impune probabil anumite restrictii legate de posibilitatea de a acorda astfel de servicii in cazul mentinerii legaturilor cu firmele de audit.
Prin urmare, firmele juridice ar putea fi impinse sa-si suspende legaturile cu firmele de audit pentru a-si sustine cresterea profiturilor.
Totusi, HSD Ernst & Young, firma juridica asociata diviziei franceze de audit a Ernst&Young, a declarat ca nu intentioneaza sa desfiinteze aceste legaturi. Herve Labaude, asociat al HSD Ernst&Young, a declarat ca aceasta firma juridica si-a dezvoltat o baza separata de clienti.
Drept urmare, HSD Ernst&Young ar putea fi afectata numai in mica masura de viitoarele restrictii.
Noua legislatie franceza urmeaza a fi aprobata luna viitoare, iar reglementarile privind independenta auditorilor ar putea fi finalizate pana in luna septembrie. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels