Business Internaţional

Fitch: Bancile austriece au de luptat cu un mediu dificil in Est

19.08.2009, 17:24 20

Marile banci austriece Erste, Raiffeisen, UniCredit Bank Austria si Volksbanken (VBAG) se vor confrunta in continuare cu un climat operational dificil, iar provizioanele de risc vor creste, probabil, in 2009 si 2010, potrivit unui raport al Fitch.

La fel ca alte banci din intreaga lume, institutiile de credit din Austria au fost afectate de problemele pietelor interbancare la sfarsitul anului 2008, dar si de deteriorarea situatiei economice din Europa Centrala si de Est (ECE) si Comunitatea Statelor Independente (CSI), regiuni in care bancile austriece sunt foarte active.

"Implicatiile deteriorarii economice din ECE si CSI vor afecta, in continuare, rezultatele financiare ale bancilor austriece, cel putin pe termen mediu", considera Michael Steinbarth, director in cadrul echipei Fitch pentru institutii financiare.

Veniturile operationale din regiunile ECE si CIS au reprezentat mai mult de jumatate din totalul la nivel de grup, in 2008, pentru cele mai mari trei banci austriece UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Zentralbank (RZB).

In urma impactului crizei asupa pietei din Austria, contributiile diviziilor din ECE si CIS au depasit 50% in profitul pentru anul 2008.

Totodata, costurile de constituire a provizioanelor de risc au crescut de peste doua ori, reprezentand 55% din total pentru bancile austriece importante.

Institutile financiare din Austria au beneficiat, incepand cu sfarsitul anului trecut, de un program de 100 de miliarde de euro al statului austriac. Din totalul fondurilor, 15 miliarde de euro au fost folosite pentru injectii de capital, intre beneficiari numarandu-se Erste, RZB si VBAG.

Specialistii Fitch se asteapta la o crestere semnificativa a costurilor de constituire a provizioanelor in 2009 pentru operatiunile bancilor austriece din regiunile ECE si CIS.

In termeni de imprumuturi la sfarsitul anului 2008, Cehia (16% din totalul pentru ECE si CIS), Turcia (12%), Rusia (11%), Ungaria (11%), Romania (10,5%) si Croatia (9,5%) prezinta cea mai mare importanta pentru bancile austriece.

Totusi, ca procent din profitul inainte de taxe in regiunile respective, Rusia, Romania si Cehia sunt cele mai relevante, contribuind cu 15-17% la castigurile inainte de impozitare.

Comparativ cu Bank Austria care s-a extins pe mare parte din pietele regiunilor ECE si CIS, strategia Erste a vizat pozitia de lider de piata in tarile considerate mai profitabile si cu risc scazut. Ca urmare performantele Erste depind de Romania (unde grupul este prezent prin Banca Comerciala Romana) si Cehia (Ceska Sporitelna).

Prezenta Erste in Ucraina si Kazahstan, tari cu probleme economice mai mari, este mai redusa decat cea a Bank Austria, astfel ca operatiunile Erste prezinta un grad mai scazut de volatilitate.

Operatiunile RZB din spatiul ECE-CIS, respectiv 18 tari, sunt concentrate, insa ponderea Ucrainei si Belarusului in profitul inainte de impozitare din 2008, de 11% si 3%, creste vulnerabilitatea grupului.

 

Bancile austriece in Romania

  • Erste Bank este prezenta in Romania din 2006, cand a preluat 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la peste 69%.
  • Raiffeisen a inceput sa opereze pe piata romaneasca in 1997, iar in 2001 a achizitionat Banca Agricola. Ulterior, in 2002 Raiffeisen Bank Romania si Banca Agricola au fuzionat.
  • Grupul VBAG este prezent in Romania din anul 2000, prin intermediul Volksbank International, care detine Volksbank Romania.
  • UniCredit Bank Austria detine in Romania 50% din grupul UniCredit Tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO